Angajaţi ai Serviciului Vamal, Procuraturii, MAI şi judecători de instrucţie, implicaţi în contrabandă cu maşini aduse din UE

Mai mulţi angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Informaţionale, Serviciului Vamal, Procuraturii, Ministerului de Interne şi un judecător de instrucţie sunt implicaţi într-un caz de contrabandă cu maşini. Grupul aducea maşini furate din Uniunea Europeană şi "avea grijă" să îi asigure pe noii proprietari şi cu acte moldoveneşti. Mai mult, membrii grupului îi asigurau pe cumpărătorii maşinilor furate şi cu numere de înmatriculare din Republica Moldova.

Schema funcţiona în felul următor. Cumpărătorul comanda un anumit automobil, iar infractorii făceau rost de certificatele de înregistrare, pe numele acestei persoane. În momentul "înmatriculării" automobilului, membrii grupului criminal dispuneau de informaţia din baza de date a Ministerului Dezvoltării informaţionale, unde sunt indicate automobilele cărora li s-au eliberat numere de înmatriculare tranzit. Apoi, de la Direcţia poliţiei rutiere se elibera un certificat pentru numerele de înmatrciulare de tranzit, cât şi certificatul că numerele curente au fost pierdute.

În baza acestor informaţii, la secţia de înmatriculare a transportului, fără achitarea plăţilor vamale, se elibera certificatul de înmatriculare. Ulterior, automobilul comandat era furat din ţările Uniunii Europene, preponderent Italia, Germania, Ungaria şi România. Imediat se puneau numerele de înmatriculare din Moldova, iar automobilul era adus în Moldova, cu ajutorul lucrătorilor vamali şi ai Poliţiei de Frontieră. În cele din urmă, numerele de identificare a automobilelor erau ştanţate, pentru a corespunde cu datele din certificatul de înmatriculare.

"Membrii grupului criminal dispuneau de informaţia din baza de date a Ministerului Dezvoltării Informaţionale, unde sunt indicate automobilele cărora li s-au eliberat numerele de înmatriculare. După care, la Direcţia Poliţiei Rutiere se elibirează un certificat pentru numerele de înmatriculare de tranzit. Apoi, în baza acestor date la Secţia de înmatriculare a transportului, fără achitarea plăţilor vamale se elibera certificatul de înmatriculare", a comunicat Olga Baciu, ofiţer de presă Departamentul Poliţie MAI.
 
Până în prezent, au fost introduse şi înmatriculate în Moldova 112 automobile, care nu au fost supuse procedurilor vamale. Astfel, statul a avut de pierdut 16.800.000 lei. Poliţia a confiscat 9 automobile şi a iniţiat 12 percheziţii la domiciliile membrilor grupului. În timpul percheziţiilor, au fost depistate patruzeci de scule adaptate pentru ştanţarea numerelor de identificare a automobilelor, mostre de numere de identificare a automobilelor, deja ştanţate, plăcuţe cu numere de identificare a diferitor tipuri de automobile. Organizatorul acestei scheme şi unul din membrii ei sunt cercetaţi în arest la domiciliu, iar ceilalţi membri sunt cercetaţi în stare de libertate.

Procurorii au pornit un dosar penal pentru contrabandă în proporţii deosebit de mari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu