Angajările permise în caz de nevoie. Instituţiile de învăţământ vor putea primi noi cadre didactice

Embed:

Ministerul Educaţiei va putea angaja cei peste 1200 de profesori de care au nevoie şcolile din ţară. Asta în pofida moratoriului anunţat ieri la Guvern privind angajările în sistemul bugetar.

Potrivit premierului Pavel Filip, instituţiilor care vor avea nevoie urgentă de oameni li se va permite să facă angajări. 

Reprezentanţii ministerului Educaţiei susţin că moratoriul nu va afecta activitatea instituţiilor de învăţământ, aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă în urma şedinţei de miercuri a Guvernului. Astfel, școlile şi grădiniţele vor putea face angajări, întrucât profesorii şi educatorii primesc salarii din bugetele locale şi nu din cel al Ministerului Educaţiei.

"Asta înseamnă că toți cei care au fost repartizați și au semnat un contract deja cu instituția, direcția de învățământ raională, își va exercita funcția, la 1 septembrie va începe să predea într-o anumită școală. La începutul anului de studii am identificat peste 1.200 de locuri vacante şi-n urma procesului de selecţie au fost repartizaţi peste 600 de absolvenţi", a spus viceministru al Educaţiei, Cristina Boaghe.

Premierul Pavel Filip susţine că moratoriul în privinţa numărului de angajaţi din cadrul instituţiilor subordonate Guvernului este o măsură de economisire a banilor, dar acest lucru nu înseamnă că nu se vor face deloc angajări.

"Se va discuta pe fiecare caz în parte. Pe fiecare instituţie de fapt se va discute. Asta nu înseamnă că acolo, unde avem strict necesar nevoia de a angaja pe cineva va fi interzis. Vorbim în linii generale de o economie în sistemul bugetar", a spus Pavel Filip.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, locurile rămase vacante până în data de 30 iunie nu vor mai fi suplinite până la sfârşitul anului.

Angajări se vor face doar în cazul posturilor care au rămas acum vacante.

Guvernul a instituit miercuri moratoriu în privinţa numărului de angajaţi, începând cu 1 august.

Potrivit ministrului Finanţelor, peste 4.500 de locuri de muncă vor fi îngheţate, iar statul va economisi în jur de 150 de milioane de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu