Andrian Candu: Votul este un nou început. Oamenii își vor alege direct deputații

Embed:

În sediul Parlamentului, Andrian Candu a menționat că schimbarea care a avut loc astăzi prin votul din plen va aduce doar beneficii.

"În anul 2018 se va realiza un nou sistem, sistemul mixt de vot. Ceea ce înseamnă 50 la sută din parlamentari vor fi aleși din listele de partid cum a fost recent și alte 50 la sută din Parlament vor fi votați prin circumscripții electorale uninominale, atât în țara cât si peste hotarele Moldovei și în regiunea de est a Moldovei numită de noi Transnistria.

Este un început nou pentru Moldova și pentru clasa politică. Unele partide au fost create și au câștigat primele alegeri importante cum este PLDM anume prin promovarea sistemului mixt de vot. Ceea ce nu am reușit alții, am reușit noi.

Începând de astăzi intrăm într-o nouă etapă în dezvoltare a Republicii Moldova printr-o nouă clasă politică, mai calitativă și integră. Aș vrea să aduc mulțumiri organizației Promo-LEX și tuturor care s-au implicat în procesul lung de lucru.

Vreau să îmi expun și regretul că unele partide numite de opozie democratică și proeuropeană nu au dat curs invitației și nu au participat la dezbateri, au înțeles greșit ce înseamnă democrație.

Unii din ei și astăzi cheamă la proteste agresive și la violență. La fel astăzi unii din ei și-au permis să intre în confruntare cu alții care au venit să susțină schimbarea sistemului electoral. Regret acest comportament în mod special a domnului Năstase, care și-a permis să tragă o doamnă de pe scenă. Regret și condamn astfel de acte și violența în general. Protestele trebuie să fie într-un mod legal și în limita legii", a comunicat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament cu votul a 74 de deputați din 77 de parlamentari prezenți în sală. 

Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu