Andrian Candu: "Soluționarea conflictului transnistrean se poate face doar în formatul 5+2"

Orice acțiune întreprinsă pentru reglementarea conflictului transnistrean trebuie să ia în calcul prevederile Constituției Republicii Moldova, caracterul unitar al statului și să fie agreată în formatul 5+2 de negocieri. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea cu Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim.

Andrian Candu a reiterat deschiderea pentru acordarea regiunii transnistrene a unui statut special. Potrivit lui subiectul reglementării diferendului rămâne important pe agenda Parlamentului. Speakerul a apreciat progresele înregistrate anul trecut, în perioada președinției germane a OSCE.

De asemenea, președintele Parlamentului a spus că va continua munca pe Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova, creată anul trecut. Acest instrument permite identificarea soluțiilor pentru problemele oamenilor din zonă.

Platforma s-a convocat în mai multe ședințe, cu participarea președinților comisiilor parlamentare, reprezentanților diferitor instituții de stat, experților, actualilor și foștilor negociatori în procesul de reglementare transnistreană, în vederea identificării unor soluții pentru a susține cetățenii din regiunea transnistreană.

La rândul său, oficialul austriac a apreciat dinamica pozitivă înregistrată până acum, precum și activitatea desfășurată de Platforma de comunicare pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova.

"Am observat multe fapte bune începute anul trecut, care pot fi continuate pentru a avea mai multe rezultate în 2017 în condițiile în care va fi păstrată abordarea bazată pe rezultate concrete, în limitele formulei de reglementare susținute la nivel internațional", a declarat Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Oficialii au discutat și despre o agendă comună de acțiuni a Republicii Moldova și OSCE pentru anul 2017 în reglementarea conflictului transnistrean.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu