Andrian Candu: Restricţiile legate de promovarea electorală în ziua alegerilor şi în ziua tăcerii vor fi excluse

Embed:

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a declarat că a fost elaborat un raport privind agitaţia în ziua alegerilor şi în ziua tăcerii de către Comisia Juridica,  în cadrul şedinţei săptămânale.

Raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, a dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false.

"Restricţia este greu de administrat şi a creat dificultăţi atât pentru autorităţile Republicii Moldova, cât şi instanţelor de judecată, iar "cazul lui Năstase", când au fost invalidate alegerile, nu este fără precedent", a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Comisia Juridică a decis să facă o analiză amplă a legislaţiei electorale, după ce în 32 de cazuri au fost anulate alegerile pe motiv că s-a făcut agitaţie în zilele interzise de lege.

"De aceea, la etapa actuală vorbim despre excluderea restricţiilor privind agitaţia electorală atât în ziua alegerilor, câz şi în ziua tăcerii", a adăugat oficialul.

Raportul elaborat a fost examinat şi dezbătut în plenul Parlamentului. Pe baza acestuia, Parlamentul a elaborat un proiect de lege care include modificări în legislaţia electorală, pentru a exclude restricţiile legate de promovarea electorală în ziua alegerilor şi în ziua tăcerii.

"Aceste restricţii nu există în alte ţări democratice", a declarat Andrian Candu, cu referire la anularea rezultatelor alegerilor locale din 2018.

PUBLIKA.MD aminteşte că pe 12 iulie curent, Parlamentul a adoptat Hotărârea cu privire la efectuarea unei analize ample, evaluări şi expertize a legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, prin care a împuternicit Comisia juridică, numiri și imunități să efectueze o expertiză a legislaţiei electorale în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor de socializare, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

Analiza și datele recepționate de Comisia juridică numiri și imunități au arătat că legislația în vigoare este suficientă și corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral urmează să fie supus votului până la sfârşitul lui noiembrie, când expiră mandatul actualului legislativ.Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu