Andrian Candu, replică către ministrul Economiei: La capitolul Arena Chișinău nu e cazul să vă defilaţi spiritul antreprenorial şi să căutați cum se fac milioane

Arena Chișinău este un proiect social si niciodată nu a fost promovat ca un proiect business. Mai mult, potrivit contractului, atât Arena, cât și întregul teren, este și va rămâne proprietate a statului. Este replica democratului Andrian Candu, la declaraţiile ministrului Economiei, Vadim Brînzan, care se arată sceptic în privința capabilității acesteia de a asigura obligațiunile contractuale.

"Stimate dle ministru, la capitolul Arena Chișinău, nu este cazul să vă "defilati" spiritul antreprenorial, şi să căutați cum se fac venituri de milioane. Arena Chișinău este un proiect social, si niciodată nu a fost promovat ca un proiect business.

Atunci când statul vrea sa promoveze sportul și sănătatea printre tineri, nu se cauta profit.

Ce bani vreti sa faceti pe copiii care vor merge la antrenamentele de înot la unica piscină olimpică din țară? Sau cum vreti sa faceti bani prin a promova federațiile noastre de sport? Știți oare că in Moldova de la independență până astazi nu s-a investit cu adevarat in infrastructura de sport și cultură? Oare sportivii din Republica Moldova nu merită sa aibă condiții pentru antrenamente și competiții?

Dacă statul nu face profit din școli, grădinițe și case de cultură, sa le închidem pe toate?

Şi dacă tot vorbim de bani, de ce nu spuneti adevărul până la capat? De ce nu spuneţi că, compania din Turcia, care construiește Arena Chișinău, și-a asumat costurile de construcţie, iar statul va achita banii pe parcursul unei perioade mai mari de 10 ani.

Şi dacă tot aveți acele cunoștințe de antreprenoriat (ori poate greșesc eu, și de fapt nu le aveti?) atunci cunoașteți ca statul era obligat să garanteze aceste plăți pe parcursul întregii perioade, garanție realizată prin gaj al terenului.

La ora actuală, si potrivit contractului (care apropos, este public, fără "teorii a conspirației" , publicat dealtfel in Monitorul Oficial), atât Arena, cât și întregul teren, este și va rămâne proprietate a statului. Iar pe terenul statului rămas disponibil de 59 ha, ar fi fost bine ca să fie găsiți investitori și pentru alte proiecte de dezvoltare. Ocupați-vă în continuare de acest proiect frumos, dezvoltaţi-l, faceţi mai multe, mai bine, căci cetățenii țării noastre merită să trăiască mai bine. Şi încetaţi să tot căutați posibilitatea să vindeți bilete de acces la Arena pentru a "recupera" investiția.

Şi dacă tot pretindeţi a fi un bun profesionist, administrați bine și eficient economia țării, ca să avem venituri la buget, si astfel statul să-și onoreze obligațiunile față de investitor.

Dacă toate acestea vă sunt atât de "străine", atunci lăsaţi-vă de această activitate "ingrată", şi reveniți la activitatea de milioane pe care aţi avut-o anterior. Căci de altfel, halal de economia țării...", a menţionat Andrian Candu, într-o postare pe Facebook.

Menţionăm că Vadim Brînzan declară că ideea de a crea un asemenea complex de agrement este bună, dar spune el că nu va fi capabilă să asigure un asemenea flux de vizitatori zilnici, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac. 

PUBLIKA.MD amintește că "Arena Chişinău" este edificată pe o suprafaţă de zece hectare la ieşirea din oraş în direcţia Orhei. Complexul va avea o capacitate de cinci mii de locuri.

Potrivit proiectului, acesta va dispune de o arenă polivalentă, bazin olimpic, Aqua Park, Club de tenis, piscină deschisă pe timp de vară, care se va transforma iarna în patinoar, dar şi de o parcare modernă.

Lucrările de construcţie sunt efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu