Andrian Candu, referitor la cazul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi: Trebuie să avem încredere în instituţiile noastre

"Trebuie să avem încredere în instituţiile noastre. Dacă cumva au fost încălcate procedurile, vinovatul va plăti prin responsabilitate", a răspuns preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, referitor la cazul celor şapte cetăţeni turci explulzaţi din Republica Moldova.

Oficialul a mai accentuat faptul că cazul dat, juridic, presupune o expulzare şi în niciun caz, extrădare.

"Juridic, este declararea persoanelor indezirabile. Cu siguranţă nu-i extrădare, ci expulzare. Argumentele aduse în comisie, referitor la securitatea naţională, au fost ascultate, înţelese, iar privind procedurile legale, cei de la SIS le-au respectat. Dacă vor mai fi dezvoltate subiecte la nivel de proceduri şi toate elementele legate de protecţia drepturilor omului şi dreptul de şedere a străinilor, vom vedea absolut toţi", a declarat Andrian Candu.

Întrebat de jurnalişti ce crede personal despre acest caz, Andrian Candu a declarat că nu are o expertiză proprie pe niciun subiect.

"Eu nu am expertiza mea pe niciun subiect. Trebuie să avem încredere în instituţiile care încearcă pefesional să-şi desfăşoare activitatea. Cel puţin pe parcursul ultimilor 28 de ani, trăind într-o regiune dificilă, cu subiectele de securitate care ne înconjoară şi inclusiv sensibile, legate de Transnistria, legate de conflictul din Ucraina, Găgăuzia şi altele, şi trăind într-o lume atât de nesigură, slavă Domnului, Republica Moldova şi-a păstrat o anumită securitate", a mai specificat oficialul.

Atât Andrian Candu, cât şi Pavel Filip tratează acest caz ca fiind parte a campaniei electorale.

"Toţi avem viziunile noastre juridice. Trebuie să înţelegem totuşi că e şi un context electoral şi ne place nouă sau nu ne place, dar vor fi declaraţii şi manifestaţii politice de un fel şi de altul. Cert este că în Republica Moldova sunt şi unele instituţii cu elemente de protecţie a drepturilor omului, începând de la Avocatul Poporului, terminând cu ONU şi multe altele. Mecanismele sunt disponibile şi am văzut că există şi avocaţi, inclusiv pentru curtea de la Strasbourg. De aceea să avem răbdare, dacă cumva au fost încălcate procedurile, cel care le-a încălcat va plăti prin responsabilitate. Dacă au fost respectate procedurile, atunci aşa a fost. De aceea trebuie să avem încredere în instituţiile noastre", a declarat Andrian Candu.

"Eu nu vreau să comentez declaraţiile care se fac în perioada electorală, spuneam şi cu ocazia acelor acţiuni care au fost în data de 26, 27, ca eu nu le privesc ca manifestaţii de protest şi am toată convingerea. Sunt nişte manifestaţii electorale, de aceea eu las fără comentarii toate aceste declaraţii dure şi în continuare Guvernul, dar şi instituţiile statutului, dincolo de campania electrorală, dincolo de toată această înfierbinţeală politică, vor avea o atitudine pragmatică. Şi în cazul cetăţenilor turci au fost audieri organizate de către domnul preşedintele, Candu, unde au fost precizări şi argumente necesare prin care ne-am convins că serviciile şi-au făcut datoria", a declarat Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova.

PUBLIKA.MD reaminteşte că cei șapte cetățeni turci expulzaţi, vineri, 7 septembrie, erau angajaţi la Liceul Orizont din Capitală. Ei sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă şi au fost declaraţi indezirabili de autorităţile de la Chişinău.  

CITEŞTE ŞI Andrian Candu despre expulzarea celor 7 cetățeni turci: SIS a respectat toate procedurile și operațiunea a fost supravegheată de procurori
                 Operaţiuni ale SIS în mai multe localităţi din ţară. Şapte cetăţeni turci de la un liceu privat din Capitală, expulzaţi din Moldova                          
                 Cazul celor 7 cetăţeni turci. Filip cere Ministerului Educaţiei să se asigure că procesul de învăţământ nu va fi afectat, iar Candu solicită audieri


Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu