Andrian Candu: "Raportul Kroll-2 va face CURĂȚENIE nu doar în clasa politică"

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru Radio "Europa Liberă" a spus că speră ca raportul Kroll-2 o să facă curățenie nu doar în rândurile clasei politice, dar și în mediul de afaceri și sistemul bancar.

De asemnea, Andrian Candu cere că "toți cei care au fost implicați să fie trași la răspundere". 

Potrivit președintelui Parlamentului, pe data de 7 sau 8 noiembrie este preconizată următoarea întrevedere cu reprezentanții companiei Kroll. 

"Atunci vom fi informați și ne va fi dată informația actualizată unde sunt ei cu raportul, când va fi gata, când poate fi dat publicității, cum poate fi dat publicității, care este modalitatea prin care se va comunica cu publicul și atunci vom avea mai multă informație".

Oficialul a mai adăugat că de fiecare dată, atunci când discută cu cei de la Kroll, încearcă să aducă argumente ca acest document să fie făcut public.

"În discuțiile pe care le-am avut în luna iulie cu cei de la Kroll, i-am rugat și le-am spus că așteptările în societate sunt foarte mari. Așteptările nu sunt doar din partea societății la nivelul cetățeanului, dar sunt și în privința instituțiilor, și în privința partenerilor noștri de dezvoltare, și a politicului. Este foarte important să vedem care sunt descoperirile Kroll-ului. Eu au menționat că raportul va fi foarte tehnic, foarte multă informație sensibilă care este necesară pentru investigatori în dosarele penale. Atunci eu și prim-ministrul, care era alături, am spus: Gândiți-vă, totuși, foarte bine în ce formă considerați voi de cuviință, dar trebuie să existe raport și informație care urmează să fie dată publicității”, a precizat Candu.

Întrebat dacă raportul Kroll-2 poate face curățenie în rândul clasei politice, oficialul a răspuns: "Sigur că da, la fel ca și cel nr. 1, deși nr. 1 n-a fost un raport de investigație ca atare, dar a fost unul mai mult de documentare. Dar noi ne bazăm foarte mult pe raportul Kroll-2 ca să facă o curățenie nu doar în clasa politică, dar în tot ceea ce înseamnă inclusiv mediul de afaceri și sistemul bancar. Și toți cei care au fost implicați să fie trași la răspundere”, a punctat acesta.

De asemenea, Andrian Candu a adăugat că Ilan Șor, care figurează în raportul Kroll-1, nu ar fi avut dreptul moral să ajungă în instituțiile europene să se plângă.

"Eu pot să mă pronunț doar strict din punctul de vedere al moralității, nu din punct de vedere juridic. Din câte înțeleg și tot citind din presă, a fost un fel de scrisoare trimisă de peste 20 și ceva de europarlamentari, care dădeau și garanții personale, în sens că și-au manifestat prin garanție că ei asigură că dl Șor, călătorind până la Strasbourg sau la Bruxelles unde a fost, va reveni în Chișinău. Astea-s chestiuni pur juridice, care au fost luate de procurorul care instrumentează cazul și a judecătorului de instrucție, care se ocupă de tot ceea ce însemnă mandatul acesta de control judiciar sau arest la domiciliu. Nici nu știu care e mandatul pentru dl Șor, până la decizia Curții de Apel. Moral pot să calific, să condamn și să acuz că o persoană care, reiese din raportul Kroll, a avut un anumit rol, are o anumită activitate politică. Dar în același timp nu pot să vin cu declarații pe care poate, eventual, aș vrea să le fac, atâta timp cât există o prezumție a nevinovăției. Trebuie să respectăm legea”, a conchis sursa citată.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu