Andrian Candu, pe post de translator în Legislativ. Deputații au discutat Acordul de finanțare din partea UE

Embed:

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, pe post de translator în Legislativ, în timp ce un viceministru al Finanţelor prezenta proiectul privind ratificarea Acordului de împrumut dintre ţara noastră și Uniunea Europeană. Un deputat liberal a solicitat să fie prezentate cele 28 de condiţionalităţi pe care trebuie să le îndeplinim pentru a primi banii. Aşa cum textul este în engleză, Andrian Candu l-a ajutat pe viceministru. Unii aleși s-au arătat uimiți că o parte din condiţionalităţi deja au fost executate de către guvernare.

"Dați-mi voie să traduc! Parlamentul va modifica legislația și va da competențe suplimentare pentru consolidarea Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale", a declarat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a declarat că majoritatea condițiilor pentru debursarea primei tranșe din Acordul de finanțare din partea UE au fost executate:

"Discuțiile respective au început încă din vară și multe condiții au început să fie executate de noi pe parcursul inclusiv acestei sesiuni. E o atitudine exemplară din partea guvernării, deoarece merge cu acțiuni eficiente în avans."

Unii deputați au venit însă nedocumentați. Deputatul PLDM Grigore Cobzac a citat presa locală şi a întrebat de câteva ori dacă una din condiţiile Uniunii Europene este anularea reformei electorale, aşa cum scrie în ziar.

"În corpul Acordului, în spiritul Acordului, este condiționată alocarea finanțării de anularea votului mixt?", a întrebat Cobzac.

"Dvs. nu ați citit Acordul? Comisia de la Veneția urmează în luna februarie – martie să se expună prin evaluarea implementării recomandărilor expuse la implementarea votului mixt", a specificat Candu.

Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, s-a arătat nedumerit de ce proiectul privind ratificarea Acordului de împrumut dintre ţara noastră și Uniunea Europeană a fost semnat de președintele Igor Dodon.

"Acest document e înaintat de președintele Republicii Moldova, acel ales în mod neconstituțional, și eu nu înțeleg de ce fracțiunea socialiștilor pune aceste întrebări? Cum voi lucrați, numai dracul știe", a subliniat Vladimir Voronin.

"Parcă dl președinte, fost președinte nu cunoaște, ex-președinte, care este procedura legislativă în acest caz. Și nu cunoaște că toate acordurile de împrumut, toate acordurile de finanțare externă se înaintează de președintele Republicii Moldova, indiferent cine le-a negociat", a spus preşedintele fracţiunii PCRM, Zinaida Greceanîi.

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene prevede o finanțare în valoare de 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane vor fi acordați sub formă de grant nerambursabil.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu