Andrian Candu o acuză pe Maia Sandu că încearcă să fugă de Comisia de anchetă în scandalul Open Dialog

Embed:

Solicitarea Maiei Sandu de a fi audiată într-o şedinţă publică, în cadrul Comisiei de anchetă a Parlamentului privind amestecul Fundației "Open Dialog" în politica internă a ţării, nu este altceva decât o tentativă de a bloca audierea şi de a evita întrebările bazate pe probele acumulate. Este explicaţia oferită de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, după ce lidera PAS a cerut să fie audiată public chiar dacă ştie că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

"Doamna Maia Sandu, am văzut expunerea dvs. pe marginea audierilor și solicitarea ca acestea să fie publice. Faceți asta pentru a evita să vă fie puse întrebări bazate pe probele acumulate? Pentru că știți că informațiile furnizate de instituțiile de drept din țară și străinătate au un caracter confidențial și un regim legal de utilizare.

Probabil că juriștii dvs și-au făcut bine treaba și v-au spus că legal, comisia nu vă poate prezenta informațiile public și condiționând participarea Dvs cu ședința deschisă, reușiți astfel să blocați audierea. Vă confirm, așa este, dacă acesta vă este scopul.

Vă comunic însă că potrivit uzanțelor și procedurilor legale, Comisia de anchetă este obligată să vă prezinte informațiile confidențiale, care au fost furnizate de autoritățile din țară și cele din străinătate. Acest lucru însă poate fi făcut doar în formatul unei ședințe închise, deoarece o parte din informații sunt cu caracter judiciar (și prevederile legale sunt foarte stricte în acest context), care pot viza inclusiv cetățeni sau organizații din alte state, iar pe de altă parte, ar fi necesare autorizații speciale din partea unor autorități.

În cazul în care ședința se va face deschisă, colegii parlamentari, membri ai Comisiei de anchetă, ar încălca legea și ar urma să poarte răspundere pentru asta. Poate asta și vreți?

Puneți comisia într-o situație delicată: fie vă audiază în ședință deschisă și nu vă prezintă probele acumulate pentru a răspunde la întrebări, fie nu vă poate audia pentru că ați găsit un fals pretext să nu vă prezentați.

Comisia de anchetă este obligată, însă, să vă prezinte informațiile acumulate și să vă adreseze întrebări pe marginea acestora, astfel încât informațiile să fie cât mai complete, iar dumneavoastră să aveți posibilitatea să vă spuneți opinia. Discuția va fi înregistrată conform legii și va fi redată în raportul final, urmând ca publicul sa fie informat complet și corect.

Dacă nu aveți nimic de ascuns, dacă nu invocați aceste pretext din motive care țin de dorința dumneavoastră de a evita să vă prezentați la audieri, ar fi corect să vă prezentați la aceste audieri, să răspundeți la întrebări și apoi aveți toată libertatea să faceți declarații la presă, inclusiv să criticați activitatea acestei comisii, dacă ceva nu vi s-a părut în regulă. Poate totuși nu vă mai ascundeți după false victimizări.

Și în final aș vrea să vă asigur că eu personal voi depune tot efortul necesar, după finalizarea anchetei, ca raportul să fie desecretizat și făcut public, astfel încât cetățenii să cunoască toate informațiile importante acumulate în cadrul acestei comisii", a scris Andrian Candu. 

PUBLIKA.MD aminteşte că la primele audieri organizate de Comisia de anchetă a Parlamentului privind amestecul Fundației "Open Dialog" în politica internă a ţării şi finanţarea unor partide au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Din partea Procuraturii Generale s-au primit informații scrise, precum și precizarea că legea nu permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

Audierile au avut loc în cadrul unei ședințe închise, lucru decis în urma solicitărilor de la Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate, ținând cont de caracterul confidențial al materialelor furnizate, inclusiv informații furnizate de instituții din afara țării, care nu pot fi date publicității fără acordul celor care le-au furnizat.

Din primele informații recepționate de Comisie, s-a constatat că există nu una, dar mai multe ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației "Open Dialog", informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

În această vară, şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti. Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.   

Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că Fundația "Open Dialog", finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. În această schemă figurează și interlopul Veaceslav Platon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu