Andrian Candu: Numirea lui Kozak ca responsabil de relaţiile comercial-economice cu Moldova, mesaj important de la Kremlin

Numirea în funcţie a lui Dmitri Kozak ca responsabil de relaţiile comercial-economice cu Republica Moldova este un mesaj important de la Kremlin. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Adrian Candu care spune că acest subiect a fost discutat astăzi în cadrul Platformei de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare.

"Este un mesaj din partea Federaţiei Ruse, probabil o mână întinsă la care noi trebui e să găsim şi răspunsul potrivit. Bine înţeles că profilul persoanei Kozak este unul impunător şi ca experienţă, şi ca profil în general. Nu va fi uşor luând în considerare experienţa noastră deja neplăcută legată de acel memorandum Kozak", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. 

De asemenea, preşedintele Parlamentului a mai spus că îşi doreşte ca relaţia dinte cele două ţări să se îmbunătăţească şi speră ca Republica Moldova să fie tratată ca de la egal la egal de Federaţia Rusă.

"Sperăm că este un mesaj de îmbunătăţire a relaţiilor, găsirea unor mecanisme compromisuri în aşa fel ca să restabilim dialogul şi să restabilim comunicarea. În aşa fel încât să nu uităm principiile pe care noi le-am stabilit sunt şi cele legate de demnitate de respect reciproc de relaţie pragmatică şi cooperare productivă cu Federaţia Rusă. Dar nu o relaţie de la un stat dominant faţă de un stat dominat", a spus Andrian Candu, speakerul Parlamentului. 

Decretul despre numirea lui Kozak a fost semnat săptămâna trecută de către preşedintele rus, Vladimir Putin. Prin acest document, demnitarul preia atribuţiile lui Dmitri Rogozin care era reprezentant special pentru regiunea transnistreană.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak este autorul cunoscutului memorandum din 2003, care viza soluționarea diferendului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova și staţionarea trupelor ruseşti până în 2023.

Autorităţile din Chişinău au refuzat atunci să semneze acest acord, acţiune ce a dus ulterior la instituirea primului embargo din partea Moscovei pentru exportul de vinuri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu