Andrian Candu: Nu manipulaţi! Nu este vorba despre un refuz al UE de a finanţa Moldova. Cooperarea financiară vine condiţionat

Nu a fost luată niciun fel de decizie de a nu finanţa Republica Moldov. Cooperarea financiară vine condiţionat. 

Declaraţiile au fost făcute de Preşedintele Parlamentului, Adrian Candu.

"Vreau să aduc mulţumiri şi aprecieri tuturor celor care ieri au avut discursuri în cadrul Parlamentului European, celor care au lăudat şi au venit cu aprecieri pentru reformele şi rezultatele pe care deja de are Guvernul Republicii Moldova, guvernarea şi Agenda de reforme, dar aş vrea să mulţumesc şi celor care au venit şi cu critici.

Unele critici au fost fundamentate, dar se pare că unii sunt informaţi doar de unele surse, înguste.

Ce ţine de ajutorul financiar internaţional, de care beneficiază Republica Moldova: Începând cu anul trecut actualul Guvern şi actuala guvernare nu mai cooperează cu instituţiile internaţionale în a obţine ajutoare nemeritate sau necondiţionate.

A trecut perioada când noi stăteam pur şi simplu cu mâna întinsă şi primeam. 

Începând cu anul trecut se lucrează în relaţia respectivă în baza rezultatelor. Se pun condiţii, se coordonează acţiunile. Dacă se îndeplinesc - Republica Moldova primeşte suportul financiar şi nu doar. Deja sunt rezultate vădite în cooperare, de exemplu, cu FMI sau cu Banca Mondială. 

La sfârşitul lunii aprilie Republica Moldova a trecut cu brio prin prima misiune de evaluare din partea FMI.

Este bine să primeşti aprecieri sau critici politice, dar mai important pentru noi e să primim aprecierile sau criticile din partea insistuţiilor care acţionează fără politică, dar în mod independent evaluează rezultatele noastre. Şi FMI şi Banca Mondială, şi apropo, Banca Mondială ne-a comunicat deja în repetate rânduri că Republica Moldova este deja dată ca exemplu bun, ca studiu de caz, pentru faptul că într-o scurtă perioadă de timp şi-a revenit şi din punct de vedere a situaţiei financiar-bancare şi a creşterei economice. 

Şi e un exemplu pentru foarte multe state că instituţiile s-au putut mobiliza pe o agendă clar definită, să lucreze în mod eficient.

Ce ţine de UE, la fel cooperarea financiară vine condiţionat. Atunci când vorbim despre cele 100 de milioane, pe care Moldova urmează să le primească din partea UE, aceşti bani nu vin de la sine şi pentru nimic. Sunt prevăzute trei rate de plăţi. Fiecare plată se va realiza doar dacă Guvernul Republicii Moldova, Guvernarea, toate instituţiile implicate în proces vor avea rezultate pe condiţiile care au fost agreate.

Pentru prima rată sunt mai multe condiţii, inclusiv şi reforma Guvernului. Moldova va primi ajutorul financiar sub formă de împrumut, sub formă de grant doar dacă noi vom îndeplini acele condiţii. Noi cunoaştem care sunt condiţiile şi ne-am angajat să le îndeplinim. Cu cât mai repede noi le vom îndeplini, cu atât mai repede vom primi şi plata.

Acum din punct de vedere tehnic. Au fost luate decizii la nivel de consiliu, la nivel de comisie şi urma să existe o discuţie numită trialog între trei instituţii: Parlamentul European, Comisia şi Consiliul.

Raportul pentru acest trialog a fost pregătit. Responsabil şi raportor este Sorin Moise, care este membrul Comisiei pentru Cooperare Internaţională. Raportul respectiv, trialogul, va avea loc, cel mai probabil, la începutul lunii iunie. După acest trialog, în baza rezultatului, Comisia pentru Cooperare Internaţională va veni cu o decizie finală şi urmează, ulterior, să fie pus la vot, ca decizie, la Parlamentul European.

Nu este vorba despre niciun fel de decizie de a nu finanţa Republica Moldova, nu este vorba despre un refuz al Uniunii Europene de a finanţa sau de a coopera cu Republica Moldova şi rugămintea este ca toţi cei care se expun, şi simt că nu au informaţie destulă - să se intereseze. Avem instituţii în acest stat care vă pot da orice informaţie.

Săptămâna viitoare va fi în vizită, aici la Chişinău, o delegaţie din partea Parlamentului European, membri ai Comitetului Parlamentar de Asociere cu Uniunea Europeană, care este condus din partea Parlamentului European, de Andi Cristea. 

Cei care nu cunosc sau care ghicesc, să nu dezinformaţi sau să manipulaţi", a declarat Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

PUBLIKA.MD aminteşte că recent Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre de Guvern pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro.

Documentul stabilește componența Grupului de negociatori, care va purta tratative cu Comisia Europeană pentru alocarea finanţării în termene cât mai restrânse şi în condiţii reciproc avantajoase.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut, alocat în trei tranşe egale în perioada 2017-2018.

Împrumutul vine să completeze intervenţiile instituţiilor financiare internaţionale, cum ar fi mecanismul de finanţare extinsă al Fondului Monetar Internațional şi împrumuturile pentru politicile de dezvoltare acordate de către Banca Mondială, pentru susținerea Agendei de reforme a Guvernului.

Astfel, vor fi asigurate condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice și implementarea reformelor structurale în Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu