Andrian Candu: Noul Cod al Audiovizualului a fost înregistat în Parlament

Embed:

Noul Cod al Autovizualului a fost înregistrat ieri, 22 martie în Parlament şi a fost denumit Codul Serviciilor Audiovizuale, anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui briefing de presă. Potrivit preşedintelui, noul cod va îmbunătăți situația din domeniul mass media din ţara noastră.

"Precum ştiti Parlamentul acum jumătate de an a fost format din mai multe grupuri de lucru care urmează să elaboreze şi să propună Parlamentului legislaţii în domeniul autovizualului. Sunt mai multe grupuri de lucru care lucează cu experţi internaţionali, aceste grupuri de lucru sunt organizate şi îşi desfăţoară activitatea cu suportul care ne este oferit de Consiliul Europei, de Uniunea Europeană şi de Guvernul Statelor Unite.

În timpul cel mai apropiat vor veni şi alte propuneri, însă vreau să vă menţionez că un grup de lucru, probabil cel mai important care a lucrat la unul dinte cele mai importante documente şi a finalizat lucrarea proiectului dat, vreau să menţionez că ieri a fost înregistrat proiectul noului Cod Audiovizual care este denumit Codul Serviciilor Audiovizuale.

Codul Serviciilor Audiovizuale este de fapt o transpunere a unei noi directive a Uniunii Europene şi care reglementează pe nou mai multe chestiuni legate de organizarea pieţii şi a industriei în general a audiovizualului. Sunt noţiuni noi, inclusiv tot ceea ce înseamnă produs local, rata de audienţă, regelemntarea prime-time, publicitate, absolut noţiuni noi care odată ce vor fi implementate în Republica Moldova vor aduce un mare beneficiu mass-media

În urmatoarea perioadă vom avea discuţii şi pe paltforma de specialitate şi să fie aprobat în urmatoarele 3 săptamâni în prima lectură. Prin aceasta vom arăta ca aest text este susţinut. Ulterior, va fi expediat pentru expertiză Consiliului Europei şi către OSCE. Cu siguranţă a fost completată o etapă importantă din scoietatea civila şi experţii din Parlament. Urmează sa primim un nou proiect de lege cu privire la presa online, scrisă, publicitate tot ce înseaman facilităţi pentru mass-media.

Vor urma şi alte noutăţi bune pentru mass-media prin legislaţie. O prima etapă este deja realizată şi aduc mulţumiri tuturor celor care au lucrat in elaborarea codului", a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

La elaborarea noului cod al Audiovizualului au participat experţii media din ţara şi din străinătate. Documentul prevede noi reglementări pentru acest domeniu, defineşte clar fenomenul propagandei şi dezinformării şi stabileşte volumul produsului autohton în sursele media audiovizuale.

 

Lasă un comentariu