Andrian Candu: Noua lege a guvernului prevede noi mecanisme şi noi competenţe în tot ceea ce înseamnă actul guvernării

Embed:

Parlamentul a votat astăzi în primă lectură Reforma Guvenului. Majoritatea legislatorilor au votat în favoarea proiectului de lege. 

"Astăzi prin a dezbate şi a vota în prima şi în a doua lectură a câtorva importante proiecte de legi. Şi prima reformă la care aş vrea să mă refer care a început astăzi să fie dezbătută şi deja am trecut şi jumătate de cale prin a vota în primă lectură este reforma guvernului.

Noua lege cu privire la guvern care schimbă o lege încă aprobată prin timpul Uniunii Sovietice, care prevede noi mecanisme şi noi competenţe şi noi elemente în tot ceea ce înseamnă actul guvernării, de la competenţe, funcţii, până la dreptul inclusiv al Primului Ministru de a veni cu modificări de structură atunci când consideră că eficienţa o impune. Dezbaterile au fost destul de aprinse, au durat mai mult de o oră.

Lucrul incă se va efectrua şi pe platforma comisiei juridice şi comisiei de administrare publică pentru lectura a doua pentru a îmbunătăţi proiectul de lege cu amendamentele sau propunerile care au fost astăzi lansate de unii colegi din majoritatea parlamentară sau din opoziţie, în aşa fel încât să reuşim în timpul cel mai apropiat să finalizăm tot ceea ce înseamnă reforma guvernului ca act legislativ şi lucrul care se va întâmpla în următoarele două săptămâni.

Îmi  pun speranţe foarte mari şi în membrii acestei comisii care sunt responsabili în aşa fel încât în vreo două săptămâni de zile să putem finaliza din punct de vedere legislativ reforma guvernului ca ulterior să avem şi implementare până la sfârşitul anului a tot ceea ce înseamnă optimizarea, scăderea numărului ministerelor, comasarea lor, în aşa fel încât să intrăm într-un an nou, anul 2018, deja cu un guvern mai mic din punct de vedere al costurilor, dar mult mai eficient. Astăzi la fel a fost aprobată o lege care vine să aducă o uşurare şi o simplificare în tot ceea ce înseamnă raportarea în domeniul economic sau domeniul afacerilor.

Am fost sesizaţi de mediul de afaceri că sunt prea multe rapoarte cu care trebuie să vină lunar, trimestrial sau anual mediul de afaceri. Astăzi prin aprobarea unui proiect de lege de modificare a actelor normative, cunoscut aici în Parlament ca proiect numărul 353, ce a fost votat în a doua lectură şi ultima astăzi şi care va simplifica în totalitate procedurile de raportare.

Şi tot astăzi a fost lansată o altă reformă ce ţine de reorganizarea procedurilor şi a competenţelor câtorva agenţii, la fel prin comasări şi prin competenţe şi agenţii de controlul în domeniul produselor alimentare şi nealimentare prin proiectele 191, 193 şi 194, comasate respectiv de Parlament şi sper foarte mult că Comisia Buget Economie şi Finanţe vor reuşi într-o săptămână, două, să finalizez şi această reformă din punct de vedere al pachetului legislativ. Un alt subiect la care aş vrea să mă refer şi care se va realiza astăzi în continuare la ora 16:00, după cum a fost anunţat s eva desfăşura urtmătoarea rundă de dezbateri largi pe platforma Parlamentului în cazul de faţă a schimbării sistemului electoral.

Astăzi ne propunem să scoatem în evidenţă toate recomandările făcute de Comisia de la Veneţia în opinia probată de ei. Nu vom discuta poate în detaliu nemijlocit şi o soluţiile, deoarece astăzi ne propunem doar să le trecem în revistă, dar să revenim bineînţeles la următoarele dezabateri. Săptămâna viitoare deja discutăm specific fiecare îngrijorare, fiecare subiect şi fiecare recomandarte a Comisiei de la Veneţia", a comunicat preşedintele Parlamentului, Adrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu