Andrian Candu: Moldova, Georgia, Ucraina - suntem o voce regională, determinați să ieșim din Zona Gri, pentru un viitor european comun

Embed:
Moldova nu revendică noi teritorii, Moldova revendică dreptul de a conta. Declaraţia a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, la deschiderea Conferinței interparlamentare de nivel înalt cu genericul "Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate".
 
În debutul conferinţei Andrian Candu le-a mulţumit tuturor oficialilor pentru prezenţa la eveniment.
 
"Vă salut aici la Chişinău, în Republica Moldova. Sunt onorat să vă văd pe toţi, aţi întreprins acest efort să veniţi pentru că avem o idee comună. Dorim ca vocea noastră să fie auzită şi preocupările noastre ascultate, iar conferinţa noastră va atrage an de an tot mai mulţi participanţi. Stimaţi prieteni, să vorbim despre o idee unită: problemele securităţii şi Parteneriatul Estic, ambii piloni sunt importanţi pentru Moldova, Georgia şi Ucraina. Ne-am săturat să fim învârtiți într-un vârtej geopolitic, să stăm cuminți în Zona Gri, cât timp marile puteri joacă șah. Avem o dorință legitimă de mai bine, de securitate, stabilitate, prosperitate. Nu revendicăm teritorii, vrem doar să reintegrăm țara. Moldova, Georgia, Ucraina – suntem o voce regională, suntem determinați să ieșim din Zona Gri, pentru un viitor european comun", a specificat Candu.
 
Potrivit preşedintelui Parlamentului, guvernarea din Moldova și-a asumat în ultimii ani decizii în măsură să protejeze locuitorii țării. În acest sens, președintele Parlamentului a menționat legea anti-propagandă și cel mai mare proiect de la independență de diversificare a surselor de energie. 
 
"Scopul nostru este să edificăm un stat demn de cetățenii noștri, după modelul occidental", a spus Andrian Candu.
 
Președintele Legislativului a vorbit despre provocările actuale de securitate comune pentru Moldova, Ucraina și Georgia, cum este securitatea energetică, conflictele înghețate, dezinformarea și știrile false.
 
Şeful Legislativului s-a referit la aspirația de aderare la Uniunea Europeană a celor trei state și la reformele întreprinse, conform angajamentelor asumate față de partenerii externi, dar, în primul rând, pentru beneficiul locuitorilor Moldovei, Georgiei și Ucrainei.
 
Conferința organizată, în parteneriat cu Consiliul Atlantic la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei dezbate probleme legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și va discuta despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune. Evenimentul a adunat circa 150 de oficiali și experți de nivel înalt, inclusiv speakeri de Legislative, europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, experți notorii internaționali și regionali. 

Astăzi cei trei președinți de Parlamente vor semna o declarație comună în care se angajează să-și unească eforturile pentru promovarea unor politici comune de apărare și securitate. 

Reprezentanți ai Parlamentelor, ai Congresului SUA, europarlamentari participă la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate, organizată la Chișinău. De asemenea, pentru dezbateri au venit experți notorii precum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson,  Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, Directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, Ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.

Informații complete despre eveniment, participanți și vorbitori, precum și transmisiunea live a evenimentului găsiți pe https://parl4sec.md/ro/ și paginile evenimentului de pe facebook și twitter.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu