Andrian Candu: Legislaţia electorală va fi analizată pentru a evita posibile situaţii de invalidare a alegerilor

Embed:

Comisia parlamentară juridică a fost împuternicită să analizeze legislaţia electorală pentru a identifica soluţii care ar exclude interpretarea anumitor noţiuni ce pot duce la posibile situaţii de invalidare a alegerilor viitoare. Despre acest lucru a anunţat preşedintele Parlamentului Andrian Candu. 

Potrivit lui Candu, Comisia juridică va prezenta un raport final şi eventualele recomandări până la mijlocul lunii septembrie.

"Ştim că este o problemă, avem decizia a câtorva instanţe de judecată. Pe de o parte, trebuie să respectăm decizia instanţei, fiindcă decizia instanţei este o lege, pe de altă parte - e un subiect politic care a adus prejudicii de imagine Guvernării, Partidului Democrat şi Republicii Moldova în general, şi în faţa partenerilor externi şi în faţa societăţii.

Este un subiect care este dezbătut pe larg ultimele două săptămâni şi merită să analizăm mai mult subiectele legate atât de legislaţie, noţiunile care sunt în legislaţie, că vorbim despre agitaţie electorală sau de ziua alegerilor, ziua tăcerii, că vorbim despre folosirea reţelelor sociale, proporţionalitatea unor sancţiuni aplicate de instanţa de judecată, etc.

Parlamentul a susţinut iniţiativa de a împuternici, de a solicita Comisiei Juridice, atrăgând expertiză locală şi internaţională, să analizeze subiectul în următoarele 60 de zile şi la mijlocul lunii septembrie să vină cu un raport şi eventuale recomandări care vor fi identificate ca soluţii bune pentru depăşirea subiectului. 

Trebuie să fim conştienţi de faptul că urmează alegerile parlamentare şi este extrem de necesar să găsim răspunsuri la întrebările care au fost evocate. Pentru a nu ajunge să tragem ponoase după alegerile parlamentare", a mai declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu