Andrian Candu, la Washington: 90% din banii furaţi de la băncile fraudate, depistaţi de procurori

Embed:
90 la sută din banii furaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost deja depistaţi de procurori, a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul dezbaterii organizate la Washington de organizaţia Atlantic Council. Şeful legislativului a declarat că au fost identificate persoanele responsabile, beneficiarii banilor fraudaţi, precum şi majoritatea activelor.

"Avem peste 45 de dosare penale şi peste 55 de persoane sunt anchetate. Unii sunt arestaţi, alţii condamnaţi. 90% dintre active au fost depistate. Acum, vorbim despre procesul de recuperare şi aici avem jurisdicţii diferite, proceduri diferite, cum ar fi comisiile rogatorii şi multe altele. Dar lucrurile merg înainte, poate mai lent decât ne-am aştepta, e adevărat", a menţionat Andrian Candu.

Anterior, Procuratura Anticorupție a anunţat că suma totală a furtului din sistemul bancar este de 10,7 miliarde de lei, iar beneficiarii a 9,5 miliarde au fost identificaţi. Banii fraudaţi au ajuns la două grupuri mari. Așa-numitul "Grup Gacikevici", condus de fostul șef al Băncii de Economii, s-a ales cu peste trei miliarde de lei. Al doilea grup, "Filat, Platon, Șor", a reuşit să sustragă 6,5 miliarde de lei.

La începutul lunii august, jurnaliştii de la zeppelin.md au publicat o înregistrare audio în care Veaceslav Platon le spune avocaților săi că a dorit să falimenteze sistemul financiar-bancar din Republica Moldova și să paralizeze întreaga țară. Ziariştii spun că înregistrarea a fost expertizată, iar vocea este fără niciun dubiu a lui Platon.

"Eu puteam face în așa mod ca să fiu șef pe toată țara. Eu puteam face ca băncile să nu funcționeze. Moldova, pur și simplu, avea să se oprească în loc. Bancomatele aveau să fie blocate, oamenii n-ar fi putut să-și retragă banii, nu ar fi fost posibil să fie efectuate transferurile. Eu pur și simplu nu am reușit să duc planul la bun sfârșit. Puteam să fac în așa mod, încât să fiu de neatins. Nu am reușit. Au apărut probleme și toți s-au oprit, cu alte cuvinte nu m-au lăsat", a precizat Veaceslav Platon.

În aprilie 2017, justiția din Moldova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei de la Banca de Economii.
Pe aceeaşi temă