Andrian Candu, la discuţii cu Directorul regional pentru Europa al BERD: Parlamentul va depune eforturi pentru consolidarea sectorului financiar-bancar al țării

Portofoliul de proiecte finanțate de BERD în Republica Moldova, precum și prioritățile noii Strategii de țară pentru Moldova au fost discutate de președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a avut o întrevedere cu Directorul regional pentru Europa de Sud-Est și Caucaz al BERD, Francis Malige.

Andrian Candu a menționat că Parlamentul va continua să depună eforturi pentru consolidarea sectorului financiar-bancar al țării, consolidarea capacităților instituționale ale Băncii Naționale și îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniu.

La rândul său, Directorul regional pentru Europa de Sud-Est și Caucaz al BERD, Francis Malige a salutat faptul că Parlamentul a aprobat, în ultima perioadă, în șir de acte legislative menite să perfecționeze legislația în domeniul financiar-bancar și să atragă investiții străine în acest sector.

În context, oficialul a apreciat faptul că Banca "Transilvania" din România intenționează să cumpere un pachet de acțiuni din capitalul social al ”Victoriabank”. Este pentru prima dată, de la 2007 încoace, când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova, respectiv Banca "Transilvania" și BERD vor deține împreună pachetul majoritar la "Victoriabank".

Până în prezent, BERD a finanțat în Republica Moldova 116 proiecte, în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 478 milioane EUR, dintre care 69% sunt alocate pentru infrastructură, 13% - pentru sectorul energetic, 10% - pentru industrie, comerț și agrobusiness, 8% - pentru instituțiile financiare.

BERD se situează în topul primilor 5 parteneri de dezvoltare ai țării noastre.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu