Andrian Candu, invitat la Fabrika. Despre votul uninominal, votul mixt și compromisul larg din Parlament (LIVE TEXT)

22:50 A apărut acea declarație a PPE și a doua zi Parlamentul European din care PPE este membru a aprobat susținerea financiară a Moldovei. Ați folosit bine cuvintele ”opoziția care manipulează și care aduce altă informație”. PPE-ul își ascultă exponenții pe care îi susține din opoziție. M-au mirat declarațiile că Moldova este un stat eșuat și că Partidul Democrat nu mai susține Moldova și reformele. Dacă în viziunea unora a fi european înseamnă să fraudezi băncile, să te implici în scandaluri de corupție și așa să fraudezi o țară, pai așa proeuropean eu nu vreau să fiu. Noi am luat act de ingrijorările care sunt în acea declarație a PPE. În acea declarație se vorbește despre larg consens, lucru care s-a întâmplat astăzi.
Atunci când punem pe primul plan, interesul cetățeanului Republicii Moldova, acesta va prevala orice altă opinie a oricărui alt partid. Când cetățenii Republicii vor spune în mare majoritate că vor schimbarea sistemului electoral, noi cei din parlament vom face așa cum vrea cetățeanul și nu cum ne spune nouă altcineva.
22:48 E bine că avem opoziție. Trebuie să avem opoziție și au o altă opinie care trebuie respectată. Acesta este rolul democrației. Dar să protestezi împotriva interesului cetățeanului, e bizar sau împotriva a ceea ce acum jumatate sau un an de zile ai promovat de pe șcenă în cadrul protestelor, e puțin bizar. Să protestezi împotriva unei idei, pe care tot partidul din care ai făcut parte a promovat-o în ultimii ani de zile, e iarăși e foarte bizar. Și să zici că noi partidul democrat am oprit zborurile din Europa, ca să ținem opoziția departe de casă, nu e doar bizar dar nici în cele mai bune teorii conspirative nu poți să găndești o astfel de idee. Cu regret, din partea actualei opoziții, în afară de critică nu am auzit nimic.
Oamenii s-au săturat și de proteste. Oamenii nu mai vor doar distructiv să vadă pe cineva, dar și constructiv. Vor sa creăm. Am spus-o și foarte multor experți, poate într-o zi va trebui să și lucrăm cu opoziția. Dar în situația în care Maia Sandu nu vine cu nimic în adresa lui Andrian Candu și să spună: Domnu Candu, haideți să faceți reforma asta. Nu vreți să o faceți, atunci vă criticăm. E bine să fii opoziție, dar acea opoziție trebuie să contribuie la dezvoltarea țării. Acea opoziție trebuie să vina cu idei și cu alternative la ceea ce face guvernarea. Și să explice de fiecare dată ce e bine ce e rău și să vină cu expertiză. Dar pur și simplu să protestăm împotriva la ceea ce eu o dată am promovat, este cel puțin bizar.
22:45 Deoarece au fost foarte multe discuții și inclusiv manipulatorii, ca un sondaj arată într-un fel sau altul, deși toate sondajele arătau același lucru că oamenii doresc schimbarea sistemului în uninominal sau alt fel, PDM a decis să angajeze o companie americană una din cele mai prestigioase companii și în timpul apropiat vor fi rezultatele unui sondaj, probabil primul în istorie. Pentru că majoritatea sondajelor se fac pe un eșantion limitat: 1000 - 1500 de respondenți. Acesta va fi ceva mai bine de 12.000 de respondenți. Când va fi gata acest sondaj vom putea discuta. Acesta va fi cel mai relevant din sondajele existente.
22:37 Vorbind despre o eventuală scădere a vârstei de prezentare la vot, președintele Parlamentului a spus că: probabil este cazul că în foarte multe state vârsta este mai fragedă la vot, in cazurile alegerilor locale, merită probabil încercat la nivel local și în funcție de rezultate și în funcție de percepție să vedem cum funcționează să ridicam la nivel național. Deci trebuie să începem de la ceva și responsabil e să începem la nivel local, pentru că acolo este interacțiunea mai mare între acel tânăr și primarul pe care vrea să îl aleagă.
22:31 Răspunzănd la întrebarea despre starea coaliției de guvernare, președintelele Parlamentului, Andrian Candu a afirmat că: Ceea ce se întâmplă la nivelul luptei împotriva corupției, considerăm că în final au fost demarate multe acțiuni legate de corupția mare. Lupta împotriva corupției nu trebuie să aibă o culoare politică. Am discutat și cu colegii, dar și cu reprezentanții procuraturii, ca atunci când vor veni data viitoare în Parlament ca să prezinte raportul, să ne facă o prezentare a luptei împotriva corupției pe culori politice, cum au mai făcut de altfel.
Majoritatea parlamentară există.
Majoritatea deciziilor le-am luat în consens în majoritatea parlamentară. Rolul și locul PL este important în majoritate, ei sunt partenerii noștri. Și vom continua să discutăm în cadrul majorității parlamentare și vom continua să luam deciziile în interesul Republicii Moldova. Nu a unui partid sau altul, dar în interesul Republicii Moldova.
22:24 Noi am avut o experiență bună a acelor ”primaries” în partid. Am luat în considerare diferite criterii și gender policies, dar eu sunt sigur că noi putem găsi și formula transparentă de a găsi criteriile pentru ordinea în lista. Vom propune ca pentru următorul exercițiu electoral să avem ”primaries” pentru a vedea care sunt cei 60 - 70 de candidați pe listă, dar să vedem și care este criteriul ordinii, pentru a fi o chestie transparentă și ca toți șă știe. În multe state se folosesc sisteme, unde cetățenii își pot alege deputații de pe listă. Dar acesta este un sistem și mai complicat.
22:20 Doar în practică și doar testând un anume sistem și probabil sistemul mixt poate fi acel miez atrăgător pentru următoarele alegeri. În final probabil, acest compromis agreat astăzi ne va aduce schimbarea și în cultură politică și în clasă politică și în înțelegerea politicii de către cetățeni.
22:16 Avem un element nou care a apărut recent în legislație care ține de cazierul de integritate. Sunt primari sunt exponenți ai autorităților locale. Oamenii din comune, din sate, fac o alegere bună pentru a da votul unor reprezentanți care știu să dea votul pentru cineva care va face bine acelei comunități. De ce să subestimăm faptul că vor face o alegere bună și în privința deputatului. Și de ce să subestimăm faptul că vor alege un candidat independent sau pe cineva membru de partid. Și de ce să subiestimăm faptul că acei independenți vor avea capacitatea de a se alia într-o majoritate sau pentru a rămâne în opoziție. Dacă vom avea spre exemplu deputați din Transnistria, vom avea în Parlament discuții mult mai dese despre această regiune. Astăzi se discută despre Transnistria, probabil o dată în an. Foarte mult se discută despre comunitatea găgăuză. Sunt ei astăzi reprezentați în Parlament? Da, dacă partidele își pun pe liste oameni care provin din Găgăuzia. Astfel s-ar putea să fim la prim pas, probabil, pentru prima dată în 26 de ani, într-un prim proces de reintegrare.
22:11 Avem voturi pentru a putea vota această lege. Dar contează foarte mult, pentru că este sistem electoral. Este un proces la care participă întreaga țară, peste un an și jumătate. Și atunci când abordezi un subiect atât de important cum ar fi schimbarea sistemului mai mult contează să ai un consens național. Puteam să votăm uninominalul sau puteam să nu discutăm mixtul. Dar în final, societatea nu ar fi avut o satisfactie deplină pentru această schimbare impusă într-un fel. Acesti 850 de mii de oameni care au semnat deja pentru sistemul uninominal nu pierd. Dar la acesti 850 de mii de oameni se adaugă alți 800 de mii de oameni care au vrut un compromis. Nu e asta oare mai important?
22:09 Nu văd lipsă de consecvență dacă noi mergem pe sistemul mixt, pentru că cetățenii vor vota deputatul lor - uninominal. Cetățenii vor vota deputatul lor. Mai rămân unele semne de întrebare cu ce face disaspora. În mod obligatoriu diaspora trebuie să fie reprezentată în Parlament, la fel ca și cetățenii care trăiesc în stânga Nistrului.
22:07 Oamenii care au fost și deputați, pe liste de partid au spus că există un arbitraj uneori atunci când se formează listele. Nu există criterii pentru aceste liste. Oamenii atunci când merg la vot, cunosc 5 oameni și restul de pe listă nu știu cum sunt acele persoane. Ce fel de responsabilitate îi oferi cetățeanului, dacă el nu știe măcar numele celui pe care îl votează.
22:05. Aveți perfectă dreptate atunci când vorbiți de consecvență. Dar politica este și o artă a compromisului. Dacă am fi mers pe uninominal, în contradicție cu o parte a societății, ce am reuși noi să demonstrăm? Ca am impus opinia PD și că sunt paturi sociale care consideră că au pierdut? Vrem un compromis și un consens național. PDM nu renunță la ideea sistemului uninominal. Noi intrăm în alegerile din 2018, cu sistemul uninominal pe jumătate. Cetățenii vor vedea care este schimbarea. Și vor vedea frumusețea, vor testa frumusețea de a-ți alege deputatul. Și vor întelege în practică care sunt avantajele sistemului uninominal. Dar politicul înseamnă și compromis.
Și partenerii internaționali au vorbit despre un consens național. Sunt 850 de mii de semnături. Dar sunt și cei care consideră oportun sistemul mixt.
22:00 În campania de comunicare am mers pe câteva teze importante: schimbarea sistemului, alegeți deputatul, revocarea deputatului. Aceste teme rămân valabile în oricare alt sistem. 50 de deputați vor fi aleși prin votul uninominal. Faptul că vom avea 50 de circumscripții și vom găsi o soluție și pentru diasporă, va fi împărțită în 51 de circumscripții. Cetățeanul va alege deputatul care îi va reprezenta interesele. Insistăm pe revocarea deputatului. Am auzit și plusuri și minusuri. Și teze că ar fi constituțional și teze că nu ar fi constituțional. Chiar și în privința retagerii mandatului, am discutat cu colegii. Dacă sunt semne de întrebare că ar fi la limita constituționalității, să promovăm ideea modificării constituției. Nu este nici o problemă. 74 de voturi de astăzi, sunt deja o majoritate pentru a modifica Constituția.
21:45 Răspunzând la întrebarea că ar fi o înțelegere cu socialiștii, Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că: Singura înțelegere care a fost convenită astăzi în cadrul Parlamentului a fost compromisul agreat prin larga majoritate prin vot plus opoziția, prin acele 74 de voturi. Am găsit acest compromis de a vota ambele proiecte de legi, de a comasa și de a lua ca bază sistemul mixt. Aceasta este singura înțelegere care există, reușită astăzi în discuții pe platforma parlamentară. Ca să facem muncă mai simplă pentru experții Comisiei de la Veneția. Am avut o convorbire telefonică în această seară cu președintele Comisiei de la Veneția și l-am informat despre înțelegerea pe platforma parlamentară. Și doi, simțim că un astfel de compromis este necesar și la nivelul statului, la nivelul societății.
Chiar dacă noi, Partidul Democrat rămânem promotorii sistemului uninominal și considerăm că sistemul uninominal aduce beneficii mult mai mari Republicii Moldova, dar ca un prim compromis, luând în considerare diversele opinii care există în Republica Moldova, luând în considerare și opinia societății civilie, a cadrelor academice, considerăm că noi am obținut astăzi o victorie, prin însuși compromisul respectiv. Putem testa astfel cum este uninominalul în cadrul mixtului. Deoarece compromisul obținut astăzi în plenul Parlamentului înseamnă că vom avea și circumscripții electorale - ceea ce ne dorim noi - dar nu pentru 101 deputați, ci pentru 51 deputați. Și vom avea și listele de partid, ceea ce își doresc ceilalți, pentru ceilalți 50. Este un compromis și nu este nimic de ascuns, este bine că există o înțelegere dacă ea este reală, sinceră și deschisă, așa cum s-a produs ea în plenul Parlamentului, dacă e să dam și cetățenilor schimbarea pe care aceștia și-o doresc.
Ce poate fi mai frumos decât să găsesti înțelepciunea necesară și politicul să dea înapoi, toate interesele de partid și eventual ideile inițiale, dar să ajungem la acel compromis, inclusiv cu opoziția parlamentară și cu societatea în ansamblu, ca să avem o schimbare și ca să mergem la următoarele alegeri parlamentare cu un sistem nou.
21:40 De ce am introdus astăzi acest proiect. Pe parcursul dezbaterilor anterioare, au apărut unele propuneri și idei care să îmbunătățească proiectul de lege. Noi am vrut tehnic să avem aceste lucruri în lege, pentru a-l pune pe masa Comisiei de la Veneția și pentru a avea discuții cu experții care vin săptămâna viitoare și să le arătăm ca am mai identificat unele chestiuni și vă arătăm determinarea noastră, nu doar o hărtie goală, fără efecte juridice, dar și ca să vă arătăm că avem determinarea. În intenția noastră de a pune subiectul pe ordinea de zi, am avut și opinia socialiștilor, care au argumentat că dacă avem o discuție pe acest subiect, de ce să nu se discute și alt subiect, mai ales că ambele subiecte sunt pe masa Comisiei de la Veneția.
21:31 Președintele Parlamentului Andrian Candu a răspuns la întrebarea de ce a decis astăzi să introducă astăzi pe ordinea de zi proiectul votului uninominal, afirmând că: regulamentul Parlamentului, care este lege, dă posibilitatea introducerii unor discuții și dezbateri în parlament și prin alte proceduri decât în mod obișnuit. În parlamentul Republicii Moldova am organizat ore de dezbateri despre această lege. Acest subiect este pe agenda politică și este discutat în societate, toți vorbesc despre schimbarea sistemului de vot. Este vorba și despre o dorință a populației să schimbe sistemul. În prima dezbatere am vorbit chiar despre oportunitatea schimbării, au fost voci care au vorbit despre actualul sistem, dar și despre sistemul mixt. Despre schimbarea sistemului electoral se vorbește deja de ani de zile.
Proiectele de legi, ambele au fost trimise Comisiei de la Veneția, iar săptămâna viitoare vine Comisia la Chișinău. Și mai mult ca atât. Procedura legislativă presupune câteva lecturi. Noi astăzi nu am votat modificarea sistemului. Noi astăzi am votat în prima lectură, după aceasta, mai urmează câteva proceduri. Noi nu vom vota până nu vom avea avizul Comisiei de la Veneția. După ce vom avea opinia Comisiei de la Veneția și a altor experți vom putea vota acest proiect.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, invitat la emisiunea Fabrika.
Aflați de la speacker detalii despre votul de astăzi din Parlament şi despre compromisul pe marginea sistemului electoral din Moldova. La fel, Andrian Candu va discuta despre modificarea Constituției, în vederea posibilităţii revocării deputaţilor din funcţii.
Emisiunea va începe la ora 21:30 și va putea fi urmărită în direct și pe PUBLIKA.MD.
- Valeriu Ghileţchi: "PPEM va vota doar un sistem electoral mixt"
- Andrian Candu: Am găsit un compromis larg acum. Pe termen lung, PDM nu renunţă la sistemul uninominal
- COMPROMIS LARG ÎN PARLAMENT: Votul uninominal şi mixt au trecut de prima lectură, iar apoi au fost comasate
- PDM nu renunţă la ideea revocării deputaţilor din funcţii. Va propune modificarea CONSTITUŢIEI