Andrian Candu îngrijorat de situația piloților moldoveni ținuți blocați la Moscova: Eliberați cetățenii din captivitate electorală

Situația din ultimele zile legate de cei doi moldoveni a devenit tot mai îngrijorătoare. Piloții moldoveni se află în continuare la Moscova ținuți blocați de autoritățile ruse. Președintele Parlamentului, Andrian Candu  a scris pe o rețea de socializare un mesaj precum că autoritățile noastre au plecat la Moscova pentru ai aduce acasă pe cei doi moldoveni însă li s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în custodia unui ONG. 

Totodată, Andrian Candu a mai scris că tot ce vedem este o acțiune de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte. Acest om trebuie să plece mâine pe două zile la plimbare în Germania, iar celor de la Moscova li s-a spus să-i țină pe compatrioții noștri acolo, până își termina Dodon promenada prin Europa, ca să poată veni după ei, secondat de camere de luat vederi, să se filmeze cu ostaticii, să-i pună să facă declarații despre rolul lui de "erou salvator.

"Situația legată de cei doi moldoveni, care au fost ținuți ostatici 3 ani, iar acum s-ar afla la Moscova, devine tot mai îngrijorătoare și cei care se află în spatele acestei manevre de PR, trebuie să dea socoteală în fața legii.

Aflăm cu stupefacție că echipei de la MAEIE, trimisă la Moscova să-i aducă pe cei doi moldoveni acasă, i s-a spus că ei nu se află în custodia Guvernului Federației Ruse, ci în custodia unui ONG (!). Acel ONG se pare că aparține domnului Ciaika (nu întru acum în detalii ce este cu acest ONG, revenim).

Este incredibil că echipa autorităților Republicii Moldova nu are acces la cetățenii ei, este plimbată dintr-o parte în alta, de parcă se așteaptă să vina "salvatorul" ca să-i ia pe ostatici. Vă explic de ce cred că se întâmplă toate acestea! Pentru că tot ce vedem este o acțiune de imagine a cetățeanului Dodon Igor, pe care nu-l pot numi președinte. Acest om trebuie să plece mâine pe două zile la plimbare în Germania, iar celor de la Moscova li s-a spus să-i țină pe compatrioții noștri acolo, până își termina Dodon promenada prin Europa, ca să poată veni după ei, secondat de camere de luat vederi, să se filmeze cu ostaticii, să-i pună să facă declarații despre rolul lui de "erou salvator". Iată care este scenariul!

Domnule Dodon, opriți imediat toată această batjocură, eliberați cetățenii moldoveni din captivitate electorală în care îi țineți chiar dvs. acum. Ce-i mai important pentru dvs, aducerea acasă a cetățenilor moldoveni sau plimbarea la Munchen? Știu, o să spuneți că starea de sănătate a piloților moldoveni este de vină și că ei își vor reveni misterios imediat ce vă terminați treaba în Germania. Dar vă informez că Guvernul a trimis o echipă de medici la Moscova, care sunt gata să acorde asistență medicală și să confirme sau infirme dacă starea de sănătate permite ca ei să fie aduși acasă. De ce medicilor nu li se permite accesul la ei? Ca să nu vadă că pot fi aduși chiar și azi acasă?! Deci, nu vă obosiți cu minciuni, puteți cu un simplu telefon să puneți punct acestui caz în care ați demonstrat cât de cinic sunteți, cât de puțin contează pentru dumneavoastră moldovenii, dar cât de mult preț puneți pe imaginea dvs.

Domnule Igor Dodon, nu ați devenit eroul la care ați visat prin această acțiune, ați demonstrat doar cinism prin modul în care va folosiți în scop electoral de drama acestor doi oameni și a familiilor lor", a scris Andrian Candu.

CITEȘTE ȘI: Piloții moldoveni, ținuți ostatici și blocați la Moscova. Autoritățile ruse nu au permis accesul sau informația unde se află aceștia

Totodată, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon că a blocat procesul de eliberare piloților moldoveni. Oficialul susţine că foştii prizonieri urmau să fie aduşi acasă încă de acum 4 luni, când au fost finalizate negocierile, dacă nu s-ar fi implicat Igor Dodon, care şi-a dorit ca eliberarea lor să fie folosită într-un mod cinic în campania electorală.

Mai mult, pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

delegaţie a ministerului de Externe de la Chişinău a zburat aseară la Moscova pentru a-i aduce astăzi acasă pe ostaticii moldoveni eliberați din Afganistan. Între timp, preşedintele Igor Dodon încearcă să zădărnicească acest lucru şi face apeluri disperate către autorităţile de la Moscova ca să nu permită revenirea lor în Moldova cu delegaţia oficială. Declaraţiile au fost făcute de liderul formaţiunii Partidului Nostru, Renato Usatîi, într-o intervenție live pe Facebook.

PUBLIKA.MD amintește că Delegația Republicii Moldova, detașată ieri la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni eliberați din prizonierat în Afganistan, precum şi pentru a efectua procedurile necesare revenirii acestora în Republica Moldova, nu au obținut deocamdată de la autoritățile ruse nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt plasați.

Singurele detalii obținute de către reprezentanții MAEIE în discuțiile avute cu câțiva oficiali de la Moscova sunt ca cei doi cetățenii moldoveni nu ar fi în custodia Guvernului Federației Ruse, dar în cea a unei organizații non-guvernamentale. 
 
Pentru moment, oficialii moldoveni continuă să depună eforturi pentru a se întâlni cu cetățenii eliberați din prizonierat și a demara procedurile necesare aducerii de urgenta a acestora în Republica Moldova. În aceste sens s-a luat legătura cu organizația indicata de către autoritățile ruse și membrii delegației sunt în așteptarea permisiunii de a ajunge la cetățenii noștri. Au fost făcute toate pregătirile logistice pentru ca aceștia să poată fi aduși acasă în orice moment. 
 
Reamintim ca în componenta echipei MAEIE deplasata la Moscova se afla și un cadru medical, care imediat ce se va permite accesul la cetățenii moldoveni, va evalua starea de sănătate a acestora și va acorda asistența necesară pentru ca ei să ajungă în cele mai bune condiții acasă.

Cei doi moldoveni au fost luaţi ostatici de talibani în luna noiembrie 2015 după ce elicopterul în care se aflau a fost doborât într-o provincie afgană. Un al treilea cetăţean moldovean, tot pilot, a murit şi a fost adus în ţară în luna decembrie a aceluiaşi an. Elicopterul participa la misiuni desfăşurate sub egida ONU.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu