Andrian Candu: Finanțarea partidelor politice cu sume mari se va face prin transferuri bancare

Embed:

Președintele Parlamentului, Andrian Candu în cadrul unei conferințe de presă a vorbit despre două schimbări majore în legislația țării noastre. Prima este că femeile și tinerii vor fi mai promovați și susținuți în politică de către partidele politice, iar a doua este că partidele politice vor fi finanțate prin transferuri bancare.

"În cadrul ședinței de Parlament s-a vorbit despre promovarea femeilor în politică și despre promovarea tinerilor. Prin modificările care au fost operate astăzi de legislație se aduc suplimente financiare prin care partidele politice vor primi finanțare suplimentară din bugetul de stat pentru promovarea femeilor și promovarea tinerilor. 

Cea dea doua schimbare se referă la finanțarea partidelor. În Moldova finanțarea partidelor politice putea fi finanțată prin numerar, adică persoanele fizice puteau dona bani partidelor contribuind financiar la susținerea partidelor folosind banii cash. Cred că este un element de abuz, pot fi numite și elemente de corupție și de aceea azi a fost promovat în parlament o modificare care să limiteaze donarea în numerar până la 3 salarii medii pe economie pe an. Doar 3 salarii pe an pot fi vărsate în beneficiul unui partid, restul trebuie să fie prin transfer bancar. Potrivit legislației, cei care fac transferuri bancare trebuie să arăte exact care este sursa de proveniență a acelor bani. Orice bancă va cere date despre care ete sursa banilor transferați. Prin astfel de modificare a legislației ne apropiem de standartele internaționale occidentale în domeniu finanțării, iar pe de altă parte este o regulă și o dișciplină", a menționat Andrian Candu.

În cadrul conferinței, Andrian Candu a mai vorbit și despre dezvoltarea societății civile. Termenele de înregistrare a organizațiilor necomerciale și a ONG-urilor a fost redus de la 30 de zile la 15 zile.

"Un alt subiect la care mă refer ține de dezvoltarea socvietății civile. S-a aprobat o nouă lege ce ține de organizațiile necomerciale sau ceea ce înseamna ONG. Se aduc elemente noi în legislație și simplificări. Termenele de înregistrare au fost reduse de la 30 de zile la 15 zile, se aduc clarificări clare a beneficiilor pentru unele organizații cum sunt cele pentru utilitate publică cu referire de cea de 2% sau alte elemente de finanțare.

Pentru prima dată se aduce în legislație elementul că partidele politice sau mișcările politice pot influența o organizație nonguvernamentală sau a organizațiilor necomerciale cum este experiența internațională a Germaniei, a SUA sau alte state.

Este un prim pas al parlamentului, prin voință politică s-a aprobat acest proiect de lege, urmează să se lucreze inclusiv cu societatea civilă. Sper ca până la sesiunea a doua să reușim să aprobăm acest proiect de lege", a declarat Andrian Candu. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu