Andrian Candu: Fermierii vor putea beneficia, din 2019, de impozit unic în agricultură

Embed:

Fermierii vor putea beneficia, din 2019, de impozit unic în agricultură. La prima etapă va fi realizat un proiect-pilot în acest sens. Despre acest lucru a anunţat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a început o serie de întrevederi cu agenţii economici pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

La prima întâlnire au participat antreprenori din Nisporeni, Ungheni şi Străşeni.

"Noi am vrea ca toţi agenţii economici să fie în faţa legii egali, nu e normal când o companie plăteşte impozit şi alta nu plăteşte. Dacă ar fi primit impozitul unic noi multe lucruri le-am rezolva mai uşor", a declarat Ion Chilianu, agricultor.

"Poate o să reuşim ca începând de la întâi ianuarie 2019 deja să avem alt fel de impozit, măcar să începem să pilotăm aşa cum am făcut-o odată în 2001, 2002 pentru zona de sud", a spus Andrian Candu, preşedintele Parlamentului.

Agricultorii au abordat şi problemele cu care se confruntă la export în UE. Aceştia spun că transportatorii nu vor să ia comenzi pentru distanţe mici, cum ar fi România sau Polonia.

"Tot e cu autovehiculele acestea mari, care se duc la prima cerinţă, unde e mai departe. În Ungheni avem calea ferată europeană, cândva noi ne foloseam de ea", a spus Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din Republica Moldova.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii dă asigurări că în curând vor fi făcute investiţii mari în modernizarea căilor ferate. Instituţia a mai precizat că Moldova are o deschidere din partea Comisiei Europene pentru a introduce cote de export la noi produse.

"Trebuie să lucrăm în continuare pentru a lărgi gama de produse pe care le exportăm, adică şi produse de origine animalieră, inclusiv şi să mărim pentru acele produse agricole cum ar fi prune, struguri de masă", a spus Vitalie Iurcu, secretarul de stat al Ministerului Economiei.

În următoarele luni, şeful legislativului va merge prin mai multe raioane pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă antreprenorii şi pentru a vedea cum este implementat Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Documentul a fost parafat în anul 2014, iar de atunci întreprinderile locale au beneficiat de programe de finanțare de peste 90 milioane de euro.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu