Andrian Candu, despre reforma Parlamentului: Noi avem conceptul cum trebuie să arate structura Parlamentului şi tot ceea ce însemană optimizări

Reforma Parlamentului este în proces de elaborare și vine cu mai multe schimbări importante. Despre acest lucru a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

 

Potrivit acestuia, instituţia Asistent Parlamentar va dispărea, iar asistenţii parlamentari nu vor mai fi.

"Cu referire la noul sistem tehnologic acesta este în planificare, deoarece, cu regret, deşi a fost lansat proiectul în ianuarie, cu alocare inclusivă a mijloacelor financiare din partea Parlamentului, dar o mică parte contribuie Parlamentul, o contribuţie mai mare îi revine Guvernului Suediei şi partenerilor sub umbrela PNUD.

Cu regret, s-a întins prea mult tot ceea ce înseamnă concursul privind selectarea companiei, care n-a avut implicare Parlamentul cu organizrea acestui concurs. N-o să dau vina pe nimeni şi pe nimic, doar că a durat puţin mai mult selectarea companiei cu care eu am avut discuţii la începutul lunii iulie, iar pe parcursul lunii august vin deja cu planificare de acţiuni, a fost creat un grup de lucru la nivelul secretariatului Parlamentului, prin decizia biroului Permanent şi din luna septembrie deja se lucrează la implementarea mai multor sisteme în tot ceea ce înseamnă e-Parlament.

Deci pentru a da o continuitate şi să nu fie legat de politic, până la sfârşitul mandatulul, a fost creat acest grup de lucru, de implimentare a sistemului, care va lucra împreună cu implementatorii, cu compania macedoniană care a fost selectată de PNUD şi urmează să implementeze sistemele.

Ce ţine de reforma Parlamentului, m-am referit atunci în contextul în care noi avem nevoie de un nou regulament sau de un Cod al Parlamentului, la care se lucrează în continuare.

Va fi un document foarte voluminos, dar foarte important. E pe masa mea jumătate deja revizuit. Urmează să fie iniţiat legislativ în septembrie şi aprobrat pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie, deoarece noul Cod al procedurilor parlamentare prevede diverse alte proceduri şi modalităţi de lucru în Parlament, luând în considerare că în noul legislativ vom avea deputaţi care vin din circumscripţiile uninominale.

Dispare, şi asta ne dorim, şi asta este un element de reformă, va dispărea instituţia Asistent Parlamentar, deci asistenţi parlamentari nu vom mai avea, astăzi sunt peste 100, asta e şi o povară inclusiv bugetară.

Dar luând în considerare, planurile erau într-adevăr ca până la sfârşitul acestei sesiuni să se realizeze multe reduceri de personal, dar luând în considerare că mai sunt trei luni de lucru eficient, era inoportun acum să facem modificările respective, noi vroiam să facem aceste schimbări, odată cu finalizarea mandatului şi atunci, la începutul anului, estimările erau că noi vom intra în campania electorală în septembrie-octombrie şi alegerile se vor desfăşura eventual la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Luând în considerare însă că noi am decalat puţin în timp acţiunile legate de campaniile electorale şi eficienţa Parlamentului care trebuie asigurată pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, planificarea reorganizăriimeste făcută, noi avem conceptul cam cum trebuie să arate structura Parlamentului şi tot ceea ce însemană optimizări astăzi deja ştim, doar că implimentarea se va face în toamnă cu intrarea în vigoare de la 1 ianuarie, în aşa fel încât noul Parlament deja să aibă o nouă structură, alt buget, alte elemente legate inclusiv de eficienţă în tot ceea ce înseamnă prodecdurile parlamentare.

Deci noi nu am renunţat la idee, doar am decalat puţin în timp pentru a asigura nemijlocit eficienţa Parlamentului", a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu