Andrian Candu, despre recomandările Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, menţionează că Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenită.

"Mă refer la cele tehnico-juridice în special, pentru care ne-am şi adresat experţilor internaţionali când am transmis iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral", a precizat Candu pe blogul său.

În articolul său şeful Legislativului a precizat că vrea să se refer la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, care, potrivit lui, conţine o latură subiectivă şi este important să fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova.

"Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral? Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante. Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic", a conchis Candu.

Andrian Candu a mai menţionat că: "Noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicitreformarea clasei politice. Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept. 
 
Republica Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană.  Oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar schimbarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens.

În avizul Comisiei de la Veneţia publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vom ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vom vota în lectura finala. Vom reveni cu comentarii publice şi soluţii pentru aceste recomandări. 

Urmează o perioadă plină, în care vom avea discuţii atât pe intern cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani, libertatea de a alege direct deputaţii", a conchis preşedintele Parlamentului. 

Mai multe detalii pe blogul preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »