Andrian Candu, despre progresele înregistrate în formatul 5+2: O agenție a Republicii Moldova va avea filiale la Tiraspol și Râbnița

Embed:

Astăzi a avut loc ultima ședință parlamentară din sesiunea de primăvară. În cadrul unei conferințe de presă, președintele Parlamentului Andrian Candu a vorbit despre progresele înregistrate în formatul 5+2, în special cele legate de înmatricularea mijloacelor de transport auto și plăcuțele neutre.

Potrivit oficialului, pentru prima dată în cei 25 de ani, o agenție a Republicii Moldova va avea filiale la Tiraspol și Râbnița.

"Progresele în formatul 5+2 au fost principalele subiecte. S-a organizat o ședință cu reprezentanții atât a Biroului de Reintegrare a țării, cât și cu reprezentanții Ministerului de Externe, a Serviciului de Informații și Securitate, Ministerul Apărării și alte structuri.

A fost o discuție destul de productivă și de mare interes. Ca niciodată au fost foarte mulți colegi și din Parlament și au fost discutate diverse subiecte.

S-a intrat în detaliu în privința unui subiect discutat în formatul 5+2, ceea ce ține de înmatricularea mijloacelor de transport auto și plăcuțele neutre.

Acest subiect va fi discutat și în plenul Parlamentului, deoarece este un proiect de lege la ora actuală, pentru a implementa acel memorandum și acel protocol semnat și cele agreate. Pentru prima dată în cei 25 de ani, o agenție, o autoritate a Republicii Moldova își va avea sediile colaboratorii în două orașe, Tiraspol și Râbnița.

Vor folosi baze de date, registru și mecanismele noastre instituționale pe teritoriul necontrolat de autoritățile Republicii Moldova, toate în cadrul conveției de la Viena", a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Un alt subiect discutat, a fost cel despre accesul fermierilor la terenurile agricole, dar și despre situația și regimul școlilor cu predare în limba română și grafie latină pe teritoriul regiunii transnistrene.

Rezultatele de funcționare a punctului mixt de frontieră cu Ucraina, Pervomaisc-Cuciurgan a reprezentat un alt subiect important. 

"Au fost discutate și chestiuni mai politice, inclusiv numirea la Moscova a persoanei care va fi responsabilă de relațiile cu Republica Moldova din punct de vedere economic și a dezvoltării comerțului", a spus președintele Parlamentului Andrian Candu.

Următoarea ședință parlamentară va avea loc la începutul lunii septembrie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu