Andrian Candu a îndemnat opoziția să desemneze un lider care va avea acces la secretul de stat

Embed:

Guvernarea vine în ajutorul partidelor de opoziție care au ajuns în criză de idei. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a îndemnat opoziția parlamentară și cea extraparlamentară, să propună un lider care va avea acces la informații, inclusiv la secretul de stat. În opinia lui Candu, guvernarea trebuie să fie mai transparentă, iar opoziția mai organizată.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că nu este vorba despre un parteneriat, așa cum au înțeles unele partide, ci de o ofertă.

"Oferta este făcută, sperăm că vor avea înţelepciunea şi maturitatea politică necesară partidele de opoziţie, să găsească modalitatea de comunicare între ei, în aşa fel încât să desemneze acel reprezentant, acel lider al opoziţiei",a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Liderul opoziției va fi desemnat pe un mandat de patru ani, prin modificarea legislației. Acesta va avea acces la informații și ședințele instituțiilor de stat, inclusiv acolo unde se discută secrete.

O altă propunere a venit din partea guvernării pentru societatea civilă, în scopul de a le oferi o posibilitatea mai eficientă de a evalua politicile publice.

"Îmi doresc foarte mult ca nu doar să evalueze și să monitorizeze politicile, dar să fie parte la procesul inițial, atunci când se gândește un document de politici. Le-am propus spre examinare o iniţiativă de acordare a unui buget special instituţiilor statului care va fi folosit pentru relaţiile cu ONG-urile",a spus  prim-ministrul, Pavel Filip.

Astfel, în urma unui concurs vor fi selectați cei mai buni specialiști din domeniu care vor contribui la elaborarea politicilor.

Reprezentanții societății civile sunt de acord că trebuie să fie îmbunătățită conlucrarea cu instituțiile de stat.

"Sunt foarte multe exemple când statul a conlucrat cu societatea civilă și a ieșit un proiect de lege foarte bun și a fost votat un proiect de lege bun. Eu cred că această relație este între stat și ONG-uri, trebuie îmbunătățită prin mecanisme de cooperare, fără a aloca resurse aparte per fiecare minister",a spus vicepreședintele Platforma pentru Egalitate de Gen, Alina Andronache.

Premierul a mai anunțat că în zilele următoare va discuta cu societatea civilă despre birocrația din domeniu, pentru a facilita înregistrarea asociațiilor obștești. Obiectivul este de a reduce de la 30 la 10 zile a timpului de înregistrare a acestora şi va fi exclusă obligativitatea achitării cotizaţiilor de către membrii ONG-urilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu