Andrei Năstase nu vrea o coaliție cu PSRM în Consiliul Municipal Chișinău

Embed:

Preşedintele Igor Dodon şantajează blocul "ACUM" şi spune că socialiştii ar putea crea în legislativ o altă majoritate parlamentară. Declaraţia a fost făcută de candidatul blocului "ACUM" la şefia Capitalei, Andrei Năstase, în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune. Asta în contextul în care "ACUM" şi PSRM trebuie să decidă dacă vor face sau nu o alianţă şi la nivel local. Năstase respinge din start această idee. Doar că PAS şi PPDA au mai avut un asemenea angajament şi în luna februarie, pe care l-au încălcat la scurt timp. 

Candidatul pentru funcţia de primar al Chişinăului, Andrei Năstase, spune că, la nivel local, nu vrea să repete experienţa din Parlament, când blocul "ACUM" şi PSRM au semnat un acord de colaborare.

"Nu aţi văzut ce ne face Dodon în fiecare zi? Ne tot şantajează, e un soi de şantaj venit din partea acestui domn care ne spune că dacă vrea, într-o săptămână el face o altfel de majoritate. Tot el ne vorbeşte că dacă vrea Partidul Socialiştilor schimbă miniştrii. Eu de ce ar trebui să-l mai ascult şi să-l tolerez atât? Va veni timpul când va răspunde pentru totul", a declarat Andrei Năstase, candidat din partea blocului "ACUM" pentru funcţia de primar. 

Aşa că Năstase nu vrea ca socialiştii să domine şi în Consiliul Municipal Chişinău, de aceea respinge o coaliţie cu PSRM.

"Dacă câştigă Ceban la nivel local, la nivelul Chişinăului şi cu socialiştii lucrurile se schimbă ei vor avea o cu totul altă pondere în politicul moldovenesc şi asta este grav. V-am spus care este preferinţa mea, o alianţă proeuropeană care să-mi asigure ca şi primar proiectele de reconstrucţie a acestei Capitale", a spus Andrei Năstase, candidat din partea blocului "ACUM" pentru funcţia de primar.

În ciuda acestor declaraţii, ieri, atât candidatul solcialiştilor la şefia Capitalei, Ion Ceban cât şi preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, au propus blocului ACUM să coalizeze la nivel local.

"Ca şi la nivel central, îi invităm pe colegii noştri din blocul "ACUM" în teritoriu, ei de asemenea au rezultatele respective, pentru a face o coaliţie şi la nivel raional. Respectiv, şi la nivel local fiindcă la nivel de oricare primărie sigur sunt şi colegii noştri din Blocul "ACUM", de aceea noi le facem invitaţia aceasta oficială, noi vom discuta şi la nivel politic ca să formăm împreună majoritatea", a menționat Zinaida Greceanîi, preşedintele PSRM.

Iar dacă Andrei Năstase a declarat deja că nu vrea o coaliţie cu PSRM, atunci liderul PAS, Maia Sandu, încă nu a oferit un comentariu la acest subiect. De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon pentru a oferi o opinie la subiect.

Amintim că în luna februarie, înaintea alegerilor parlamentare, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr" au semnat un agajament public în care şi-au asumat să nu participe la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Socialiștilor în Parlament.

Angajamentul a fost încălcat la scurt timp, iar blocul "ACUM" şi PSRM au format o majoritate parlamentară. Mai mult, la patru luni de la crearea acesteia, cele două componente au împărţit mai multe funcţii în instituţii importante în stat, iar recent au semnat un nou acord de colaborare.

CITEȘTE ȘI: Ion Ceban vine cu o propunere pentru Blocul ACUM: Hai să împărțim funcțiile (VIDEO)

Lasă un comentariu