Andrei Galbur: Implementarea Acordul de Asociere va permite aderarea Moldovei la UE

Republica Moldova are două obiective strategice de moment. Este vorba de modernizarea sistemică a statului prin consolidarea instituţiilor democratice, redresarea respectului pentru drepturile omului, stimularea tuturor factorilor care pot accelera creşterea economică. Şi al doilea ţine de menţinerea stabilităţii în ţară prin creşterea capacităţii de adaptare, reducerea scindării în societate, rezolvarea conflictului transnistrean. Aceste obiective au fost enunţate de viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, în prelegerea sa la Centrul finlandez de cercetări privind Rusia și Europa de Est a Institutului Aleksanteri din cadrul Universității din Helsinki.

Discursul Ministrului Andrei Galbur a tratat evoluția istorică a Republicii Moldova, dificultățile și provocările prin care trece statul nostru, obiectivul strategic privind reformarea instituțiilor statului, asocierea politică și economică la Uniunea Europeană, precum și rolul Republicii Moldova în contextul regional dintre Vest și Est.

"Republica Moldova are două obiective strategice de moment, pe care trebuie să le atingă concomitent. Primul este modernizarea sistemică a statului prin consolidarea instituţiilor democratice, redresarea respectului pentru drepturile omului, stimularea tuturor factorilor care pot accelera creşterea economică. În opinia noastră, cea mai bună cale de a reuşi în cele propuse este promovarea asocierii politice şi integrării economice în UE, prin implementarea Acordului de Asociere şi Zonei de Liber Schimb, urmată de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cel de-al doilea obiectiv este de a menţine stabilitatea în ţară prin creşterea capacităţii de adaptare, reducerea scindării în societate, rezolvarea conflictului transnistrean, care durează, deja, de 25 de ani. Nu mă voi opri asupra circumstanţelor apariţiei acestui conflict. Voi remarca doar că astfel de conflicte au apărut în majoritatea fostelor republici sovietice, cel mai recent fiind în Ucraina", a spus Andrei Galbur.

Prelegerea a fost urmată de o rundă de întrebări şi răspunsuri unde participanţii au dezbătut subiecte ce ţin de politica internă şi externă a Republicii Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu