Andrei Covrig, despre vizita lui Popescu la București: Până și o duduie din primul an de studii cunoaşte simple adevăruri

Ministrul de Externe Nicu Popescu a comis mai multe gafe în cadrul vizitei sale oficiale la București.

De această părere este Andrei Covrig, fost șef adjunct al Marelui Stat Major, care spune că până și "o duduie din primul an de studii la facultatea de relaţii internaţionale cunoaşte simple adevăruri".

"Multă lume este nedumerită şi indignată de afirmaţia ministrului de externe Nicu Popescu precum că la Nistru în 1992 am avut un război civil. Înţeleasă este supărarea a mai multor foşti combatanţi. Apoi Popescu a tratat afirmaţia ca o gafă. Însă din gura diplomatului au ieșit cîteva replici:
(1) Argumentul precum că a fost război civil este o supoziţie promovată de clientela şovină încă din zilele şi apoi după 1992 şi reprezintă o justificare a prezenţei militare ruse la Nistru. În memorie rămîn clipele cînd în primele zile din august 1992, blindatele a unui regiment de paraşutişti din Pskov au invadat Tighina...
(2) Straniu, deoarece afirmaţie o face un diplomat şcolit în europi şi americi. Chiar şi o duduie din primul an de studii la facultatea de relaţii internaţionale cunoaşte simple adevăruri. În dreptul internaţional umanitar (dreptul conflictelor armate) ca parte componentă a dreptului internaţional public nu veţi găsi noţiunea de „război civil”, deoarece se utilizaează două noţiuni. Vorba e de conflict armat cu carater internaţional şi conflict armat cu cararter neinternaţional, care este o consecinţă a unei intervenii străine mai complexe, inclusiv cu trupe militare. 
(3) Se crează impresia că noua guverabre o apucă hăisa. După prezentarea la telecentru noul ministru al apărării Pavel Voicu (găsiţi filmuleţul!) s-a eschivat de la un răspuns clar şi tranşant referitor la soarta contingentului miliatr rus la Nistru. Cum de înţeles? Ca şi cum nu ar fi fost acordul de la Istambul? Ca şi cum nu s-ar fi expus legislativul moldovean? Ca şi cum pe parcursul anilor la diferite forumuri internaţioanle nu s-ar fi pronunţat demnitarii chişinăueni? ", a scris pe facebook Andrei Covrig.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu