Andi Cristea: Republica Moldova este pe un drum bun şi este important să continue tot aşa

Copreşedintele Comitetului de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, consideră că Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24-25 noiembrie este o bună oportunitate pentru ca UE să transmită un mesaj politic pentru ţările partenere. De asemenea, eurodeputatul a subliniat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA că progresele înregistrate de Republica Moldova, Ucraina şi Georgia ar trebui să se reflecte în următoarele programe din cadrul Parteneriatului Estic.

TVR MOLDOVA - Domnule Cristea, ne aflăm în perioada dintre Comitetul de Asociere RM-UE şi Summitul Parteneriatului Estic. Cum putem caracteriza relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles, care în ultimii ani au avut mai multe perioade de criză?
 
Andi Cristea: Aş spune că este o perioadă a pragmatismului şi a rezultatelor. Guvernul Filip de când a ajuns la guvernare a înţeles că relaţia cu Bruxellesul depinde în primul rând de ritmul reformelor, de viteza cu care se implementează Acordul de Asociere, este o relaţie de condiţionalitate care lucrează în avantajul ambelor părţi. Multe reforme au fost adoptate şi implementate în ultimii doi ani, iar rezultatele se văd în creşterea economică şi în faptul că tot mai mulţi cetăţeni privesc cu mai multă încredere către vest, către Uniunea Europeană. A existat uneori tentaţia de a folosi relaţia Guernului cu instituţiile europene în lupta politică internă şi acest lucru s-a văzut în adoptarea sistemului electoral mixt. Eu resping aceste abordări şi cred că avem nevoie de criterii stabile precum cele din documentele care au fost semnate cu Republica Moldova, tocmai pentru a evolua şi pentru a evalua progresul. Ţintele în mişcare nu ajută pe nimeni, este foarte bine că Guvernul ştie ce are de făcut, că se concentrează pe îndeplinirea condiţionalităţilor pentru a putea beneficia de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene. Eu cred că Republica Moldova este pe un drum bun şi este important să continue tot aşa, scrie radiochisinau.md
 
TVR MOLDOVA - A reuşit Chişinăul să-i convingă pe partenerii europeni că poate avea în continuare încredere în autorităţile de aici?
 
Andi Cristea: În fiecare săptămână sunt contacte politice, sunt discuţii tehnice se lucrează la depăşirea barierelor din preajma Acordului de Asociere. De altfel, chiar acum două săptămâni a fost la Chişinău un comisar european. Încrederea despre care vorbim se construieşte în fiecare zi livrând rezultate şi angajându-te în dialog. Nu există niciun motiv să ne îndoim de buna credinţă a Guvernului. Dar mai este de lucrat la calitatea implementării. Am văzut comunicatul FMI după recenta misiune de evaluare în Republica Moldova, iar pe lângă perspectivele economice bune ritmul de implementare a reformelor economice şi bancare este lăudat. Haideţi să nu fim dramatici!
 
TVR MOLDOVA - UE a anunţat că analizează posibilitatea de a acorda suport suplimentar Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova. Să înţelegem că de la o Uniune Europeană cu două viteze se trece şi la un Parteneriat Estic cu două viteze?
 
Andi Cristea: Diferenţa dintre ţările asociate şi cele pentru care nu există o perspectivă de integrare este naturală şi se bazează pe diferitele opţiuni pe care ţările le-au făcut. Este absolut normal şi esenţial ca Uniunea Europeană să se concentreze pe relaţia cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, pentru că dincolo de obiectivele Parteneriatului Estic de a asigura o vecinătate în care există o stabilitate şi creştere economică, aceste ţări s-au angajat într-un proces extrem de complex şi dificil de aliniere a legislaţiei şi practicilor instituţionale la ceea ce se întâmplă în ţările membre ale Uniunii Europene. Parteneriatul Estic trebuie adaptat, trebuie să învăţăm din ce a funcţionat şi din ce nu a funcţionat până acum pentru a veni cu acele proiecte, programe care chiar să le permită celor trei state să facă progres accelerat. Repet, distincţiile nu sunt arbitrare, ci au legătură cu opţiunile libere ale fiecărui stat implicat în Parteneriatul Estic. Pe de altă parte o Europă cu mai multe viteze ca mod de reformare a Uniunii Europene contrazice principiile de formare şi consolidare a Uniunii.
 
TVR MOLDOVA - Ar trebui cele trei state asociate din Partenertiatul Estic să aibă o agendă comună în ceea ce priveşte relaţia cu Bruxellesul sau să-şi construiască fiecare agendă proprie în funcţie de realităţile locale?
 
Andi Cristea: Întotdeauna un mix între cele două abordări este necesar. Am citit documentul de poziţie comun pe care Georgia, Ucraina şi Republica Moldova l-au pregătit pentru summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles. Am apreciat felul în care cele trei ţări vin cu propuneri concrete pentru îmbunătăţirea cooperării cu Uniunea Europeană. Acolo sunt măsuri despre o mai bună cooperare în domeniul educaţiei, despre dezvoltarea infrastructurii regionale de transport, despre digitalizare şi provocările la adresa securităţii. Constatăm că cele trei ţări şi-au făcut temele. Este bine să lucreze în continuare împreună pentru a transforma Parteneriatul Estic într-o resursă mai eficientă pentru dezvoltare şi integrare. Desigur, nu trebuie ca nimeni să se aşeze pe o ureche, cum se spune în popor, deoarece şantierul de reforme este uriaş şi mai sunt multe lucruri de făcut.
 
TVR MOLDOVA - Existau voci care îngropau proiectul Parteneriatului Estic. Pentru dumneavoastră este un proiect viabil sau unul mai degrabă perdant?
 
Andi Cristea: Eu cred în obiectivele Parteneriatului Estic, dar după ani de implementare cred că a venit timpul să ne uităm la ce funcţionează şi ce este mai puţin util. Sunt lecţii care trebuie învăţate şi transpuse în decizii politice. Eu cred că putem fi mult mai eficienţi în programele pe care le dezvoltăm pentru ţările care fac pasul către valorile Uniunii noastre. Nu ne putem relaxa, trebuie să inovăm continuu şi îmi doresc să văd la Summitul de la Bruxelles o viziune clară din partea Comisiei în legătură cu viitorul Parteneriatului Estic, în legătură cu mecanismele pe care le folosim pentru a fi alături de ţările asociate. De asemenea, vreau să văd Comisia şi Consiliul implementând recomandările Parlamentului European.
 
TVR MOLDOVA - Ce aşteptări aveţi de la acest Summit al Parteneriatului Estic?
 
Andi Cristea: Summitul trebuie să reitereze angajamentul Uniunii Europene pentru susţinerea ţărilor care îşi doresc la un moment dat să devină membre ale UE. Încurajarea acestor ţări, care au situaţii interne complicate, trebuie să fie o prioritate la fel ca şi transmiterea unui mesaj politic ambiţios despre faptul că extinderea nu este blocată cât UE este într-un proces de reflecţie cu privire la viitorul său. Evident criteriile sunt şi vor continua să fie foarte serios aplicate, dar summitul este un prilej de a transmite un mesaj către cetăţenii acestor ţări care văd în Uniunea Europeană speranţă, dezvoltare, viitor într-un final. Aceşti oameni sunt expuşi zilnic propagandei anti-vest şi ţine de noi să le demonstrăm că Uniunea Europeană se gândeşte la ei în modul cel mai concret cu putinţă.
 
TVR MOLDOVA - Pentru Republica Moldova şi Ucraina urmează ani electorali. Există temeri la nivelul Uniunii Europene în privinţa unei potenţiale implicări a Rusiei în procesele electorale din cele două ţări?
 
Andi Cristea: Nu este un secret că Rusia încearcă să câştige direct puterea prin partidul preşedintelui Dodon (PSRM). Dacă se întâmplă acest lucru e ca şi cum Republica Moldova ar deveni o provincie a Moscovei. Drumul european despre care noi vorbim ar fi stopat şi cred că vestul poate juca din nou un rol mediind între partidele politice pro-europene care nu reuşesc deloc să se înţeleagă în ultimii doi ani, trebuie ca interesul Republicii Moldova să devină mai important decât relaţiile şi animozităţile personale. Este un semnal pe care îl transmit şi sper să fie înţeles la Chişinău, dar şi la Bruxelles.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu