Andi Cristea: Confirm că cele 10 condiții au fost îndeplinite. Banii vor veni înainte de alegerile pentru primăria Chişinău

Embed:

Europarlamentarul PSD, Andi Cristea a discutat astăzi în cadrul ședinței de Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova despre faptul că ţara noastră ar putea primi prima tranşă din asistenţa macrofinanciară înainte de alegerile pentru primăria Chişinău.

"Decizia nu este la nivelul Parlamentului European, noi am discutat anul trecut cu celeritate aprobarea asistenţei macrofinanciare. La momentul actual, după ce am luat practic notă de opinie a Comisiei de la Veneţia, Serviciul European de Acţiune Externă se află într-un proces de analiză, de reflexie şi sunt sigur că vom primi veşti bune în scurt timp.

Confirm faptul că cele 10 condiţii tehnice au fost îndeplinite de către Republica Moldova pentru acordarea primei tranşe, faptul că există acest element de condiţionalitate este un lucru pozitiv pentru că pune o presiune politică, benefică pe autorităţile Republicii Moldova pentru a implementa reformele cuprinse în Acordul de Asociere.

Este o chestiune de timp dacă decizia ar fi fost la nivelul parlamentului European, şi dacă ar fi depins de mine, banii ar fi ajuns mult mai repede, cred că este vorba şi de un semnal politic pe care Uniunea Europeană trebuie să-l dea pentru a sprijini actualul parcurs european. Trebuie să subliniez faptul că Guvernul Filip este un bun partener de dialog, nu doar serios ci şi eficien. Îmi exprim încrederea că prima tranşă va veni înainte de alegerile pentru primăria Chişinău" a declarat europarlamentarul Andi Cristea. 

PUBLIKA.MD reaminteşte că programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut. Debursările se vor face în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate în implementarea celor 28 de condiţii negociate cu Uniunea Europeană. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu