ANCHETĂ ÎN ITALIA: Rusia ar fi oferit Ligii Nordului 65 de milioane de dolari

Embed:

Procuratura din Italia s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă după apariţia unei investigaţii a jurnaliştilor americani de la Bazz Feed News. Potrivit acestora, Federaţia Rusă a finanţat partide extremiste sau eurosceptice din mai multe ţări europene printre care Austria, Italia, Germania, Suedia şi Ungaria.

Jurnaliştii au difuzat şi o înregistrare audio din timpul negocierilor purtate de reprezentanţii partidului Liga Nordului din Italia cu funcţionari de la Kremlin.

În cadrul reuniunii s-ar fi stabilit modalitatea prin care Moscova să finanţeze cu 65 de milioane de dolari partidul vicepremierului italian, Matteo Salvini. 

"Vrem să schimbăm Europa. Vrem să creăm o nouă Europă mai aproape de Rusia. Salvini este primul om care vrea sa schimbe toată Europa, împreună cu aliaţi şi colegi din alte partide de pe bătrânul continent. Într-adevăr, ne dorim o alianţă cu partidele proruse." 

Înregistrarea datează din 18 octombrie 2018, din timpul unei întrevederi dintre reprezentanți Ligii Nordului și funcţionari de la Kremlin. La reuniunea care a durat o oră şi un sfert s-a discutat despre un gigant energetic rus care urma să vândă trei milioane de tone de petrol în valoare de 1,5 miliarde de dolari companiei italiene "Eni", la un preţ subevaluat.

Diferenţa de preţ de 65 de milioane de dolari urma să ajungă în conturile Ligii Nordului. Jurnaliştii de la BuzzFeed News presupun că formaţiunea ar fi primit banii în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Aceştia mai scriu că în ultimii ani, vicepremierul italian, Matteo Salvini, ar fi avut mai multe întrevederi informale cu omologul său rus, Dmitri Kozak. Salvini a negat toate informaţiile şi a anunţat că nu a luat niciodată vreo rublă, euro, dolar sau litru de vodcă din partea Rusiei. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu