ANCHETĂ DE PROPORŢII privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Arabia Saudită recunoaşte că acesta a fost omorât

Embed:

După ce a negat insistent acuzaţiile privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în clădirea consulatului saudit din Istanbul, Arabia Saudită recunoaşte că bărbatul, dispărut acum mai bine de 2 săptămâni, a fost omorât. Riadul susţine că acesta ar fi fost victima unei operaţiuni ilegale şi că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite nu ar fi ştiut nimic. De altfel, la presiunea internaţională, autorităţile saudite au declanşat o anchetă.

Şeful serviciilor de informaţii saudite şi unul dintre consilierii apropiaţi ai prinţului moştenitor, Mohamed bin Salman, au fost demişi, iar 18 oficiali din armată şi servicii au fost arestaţi. La aproape 3 săptămâni de la crimă, însuşi regele saudit a avut o reacţie.

Comisia Europeană a cerut identificarea şi pedepsirea vinovaţilor. Germania va suspenda exporturile de armament către Arabia Saudită până la finalizarea anchetei, iar Canada a anunţat că ar putea lua o decizie similară.

Iar preşedintele american a declarat că nu este mulţumit de explicaţiile saudiţilor. Jamal Khashoggi, un critic al familiei regale saudite şi al politicii duse de prinţul moştenitor, a fost văzut ultima oară pe 2 octombrie când a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul. Voia să obţină actele necesare pentru căsătorie. Turcii au anunţat că jurnalistul saudit a fost ucis.

Procurorii turci ar fi intrat în posesia unor înregistrări audio care dovedesc că jurnalistul ar fi fost torturat şi ucis. După 2 săptămâni de la dispariţia ziaristului, Arabia Saudită vine cu o nouă explicaţie: Khashoggi ar fi fost implicat într-o bătaie în timpul căreia şi-ar fi pierdut viaţa. Nici de această dată comunitatea internaţională nu a fost convinsă, iar Riadul vine acum cu o nouă teorie: Khashoggi a fost ucis de un grup de oficiali răzvrătiţi care au pus la cale o operaţiune clandestină.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu