Anatolie Chirilov: Vicepremier din guvernul Sandu vindea paşapoarte diplomatice celor care nu aveau dreptul să le primească

Vicepremierul Vasile Șova vindea pașapoarte diplomatice la finele anilor 90' persoanelor care nu aveau dreptul să le primească. Despre aceasta scrie pe blogul său Anatolie Chirilov.

"Azi voi vorbi de Vasile Șova, "boschetarul" din Guvernul Kozak (condus oficial de Maia Sandu). "Boschetarul" care practic vindea pașapoarte diplomatice la Piața Centrală cu 3 la leu.

Vasile Șova revine în domeniul Reintegării, în care a activat timp de șapte ani, fiind unul dintre cei mai longevivi miniștri de pe timpul guvernării comuniste. El a ocupat fotoliul de ministru al Reintegării în perioada 2002-2009, în cadrul celor două Guverne Tarlev și în Cabinetul Zinaidei Greceanîi. Ulterior, în 2009, a devenit deputat al fracțiunii PCRM. Până la instalarea guvernării comuniste, politicianul a ocupat funcția de viceministru al Afacerilor Externe (1995-1998) și Ambasador al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză (1998-2002).

În perioada 1996-1998, pe când deţinea funcţia de viceministru al Afacerilor Externe, a fost implicat în acordarea paşapoartelor diplomatice persoanelor care nu aveau dreptul să le primească. Auditorii susțineau că, dintr-un număr de 635 de paşapoarte diplomatice ce urmau a fi retrase de la persoane care au pierdut dreptul de folosire a lor, 420 de acte nu au fost retrase. Curtea a mai stabilit că Vasile Şova, alături de alte persoane responsabile, a admis un şir de încălcări în activitatea Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare. În special, era vorba despre gestionarea proastă a finanțelor publice, cheltuieli nejustificate, procurarea utilajului care nu a mai fost folosit și lipsa de reacție pentru a preveni admiterea unor abuzuri", a menţionat bloggerul Anatolie Chirilov.

Totodată, bloggerul Anatolie Chirilov spune că "chiar dacă se declară un sărăntuc al Guvernul Kozak, în raportul întocmit de Curtea de Conturi, se arată că acest individ pe parcursul activității sale, a sustras sume enorme de bani.

"În 2010, Vasile Șova, a figurat și în așa-zisa 'listă neagră a Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat', în cadrul căreia un grup de jurnaliști a prezentat mai mulți candidați compromiși sau cu probleme de integritate", a punctat Chirilov.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu