Anatol Ţăranu: Alianţa dintre PDM şi PSRM ar fi un suicid al democraţilor

Alianţa dintre PDM şi PSRM ar fi un suicid al democraţilor. Declaraţia a fost făcută ieri, de analistul politic, Anatol Ţăranu, în cadrul emisiunii "Tema Zilei" de la Canal 2. Expertul a explicat că în condiţiile în care PDM va accepta rolul de piesă secundă în jocul socialiştilor, atunci riscă să dispară, cu toate că obiectivul democraţilor este să absoarbă electoratul PSRM şi să distrugă acest partidul pro-rus. 

"Alianţa între democraţi şi socialişti, care poate să fie una episodică, pe un termen scurt şi care ar putea, să favorizeze, într-un fel, pe unii reprezentanţi ai Partidului Democrat. În perspectivă medie şi lungă, este, categoric, sinucidală pentru democraţi.", a declarat Anatol Ţăranu. 

În acelaşi timp, deputatul PAS, Virgiliu Pîslariuc, prezent şi el la emisiune, a sugerat că întâlnirea de zilele trecute dintre democraţi şi socialişti nu ar trebui să mire pe nimeni. Potrivit acestuia, relaţia dintre cele două partide s-a conturat din momentul când a fost învestit Guvernul Chicu, iar acum se face o ieşire timidă în public. Pîslariuc a mai menţionat în cadrul emisiunii de la Canal 2 că acest executiv se menţine datorită votului democraţilor şi că împreună cu socialiştii au format o majoritate foarte bine conturată.

"Cina de taină a fost în toamnă, în noiembrie, când s-a decis debarcarea Guvernului Maia Sandu şi când într-un timp foarte scurt s-a votat Guvernul Chicu. Ceea ce se face acum este de fapt, ieşirea în public, oficializarea relaţiei.", a afirmat Virgiliu Pîslariuc.

Totodată, Ţăranu argumentează că apropierea democraţilor de socialişti prin faptul că anterior Blocul ACUM a refuzat să ne negocieze cu PDM. În acest caz, democraţii fie va fi nevoită să-şi revizuiască poziţia geopolitică, ceea ce înseamnă să renunţe la orientarea europeană în favoarea celei euroasiatice, fie va continua să fie un partid oportunist. Deputatul PAS însă insistă că PDM-ului le-a fost dată o şansă.

"Ei trebuiau să facă această curăţare şi noi vedem că ea nu s-a întâmplat şi asta, probabil, a fost semnalul. Noi am spus că trebuiau să oprească asistenţa, să sprijine politic Guvernul Chicu. Vedem că alegerea lor, a conducerii Partidului Democrat se profilează foarte clar. Ei au încăput în buzunarul lui Dodon, din păcate.", a spus Pîslaiuc.

"Din păcate, opoziţia noastră mai degrabă sunt nişte romantici în politică, decât nişte pragmatici. Ceea ce se întâmplă acum, alianţa cu socialiştii vorbeşte, mai degrabă, împotriva ideii că există potenţă internă în Partidul Democrat de a se reforma", a declarat Anatol Ţăranu.  

Luni după-amiază un grup de deputaţi democraţi şi socialişti şi-au dat întâlnire la Parlament pentru a participa la o şedinţă secretă. Moderator a fost chiar preşedintele Igor Dodon. A fost prezent la întrunire şi premierul Ion Chicu. Comunicatele emise de PSRM, de şeful statului şi de Parlament a confirmat că părţile au discutat în baza unei platforme sociale create. Au negat însă informaţiile privind crearea unei alianţe între PDM şi PSRM.

loading...

Lasă un comentariu