ANALIZĂ: O treime dintre utilizatorii de Internet din Europa s-au confruntat cu probleme de securitate

O treime dintre utilizatorii de Internet din Europa s-au confruntat cu incidente de securitate ce țineau de rețele locale și de dispozitive de memorie externe, pe parcursul trimestrul III din acest an, în topul acestor amenințări situându-se Ucraina, urmată de Israel, Serbia și Grecia, potrivit unei analize recente, realizate de Kaspersky Lab, scrie Agerpres.

Statistica de specialitate relevă faptul că, în perioada iulie — septembrie, 15% din totalul utilizatorilor de Internet s-au confruntat cu amenințări legate de web.

În clasamentul celor mai expuse țări în fața amenințărilor cibernetice, primul loc este ocupat de Ucraina, cu 57,9% de utilizatori afectați de amenințări locale. Topul este continuat de Israel (38,5%), Serbia și Grecia (37,6%) și Africa de Sud (36%).

Pe de altă parte, cel mai mare număr de incidente ce țin de amenințări web au fost raportate în Slovenia (23,9% dintre utilizatorii KSN) și Ucraina (21,8%), urmate de Spania și Grecia. Olanda, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii și Republica Cehă (cu un nivel al amenințărilor între 7 și 10%).

În 2015 și la începutul anului 2016, Kaspersky Lab a înregistrat peste două milioane de incidente cibernetice cu programe ransomware, multe dintre acestea intrând în atenția publicului, iar comparativ cu perioada 2014 — 2015, numărul atacurilor ransomware asupra companiilor a crescut de șase ori.

Experții Kaspersky Lab estimează că, odată cu creșterea folosirii programelor ransomware de către infractorii cibernetici, acest tip de malware ar putea chiar să depășească troienii bancari, ca amploare.

Conform cercetării Corporate IT security Risks Survey, în acest an, 20% dintre companiile din toată lumea s-au confruntat cu un atac în ultimele 12 luni. În Europa, această problemă pare să fie mai des întâlnită, cu 28% dintre companii care au trecut printr-o astfel de amenințare. De asemenea, în Africa de Sud procentul este ceva mai mic, respectiv 19%.

Pentru a ajuta mai multe companii să reducă riscul infectării cu programe ransomware, Kaspersky Lab împreună cu Europol, Poliția Națională din Olanda și Intel Security, a lansat proiectul 'No More Ransom' — un portal online (www.nomoreransom.org) care își propune să informeze publicul despre pericolul ransomware și să ajute victimele să își recupereze datele fără să plătească răscumpărarea cerută de infractorii cibernetici. În prezent, printre participanții la acest proiect se află organizații de aplicare a legii din 14 țări.

Compania globală de securitate cibernetică Kaspersky Lab a organizat, în perioada 20 — 23 octombrie, în Malta, evenimentul anual, European Cyber Security Weekend.Evenimentul a reunit experți ai companiei, membri ai Poliției olandeze, jurnaliști și oameni de afaceri din întreaga regiune, precum și din Israel și Africa de Sud.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu