Analiștii politici sunt de părerea că alianţa PSRM-ACUM încalcă propriile promisiuni

Embed:
Sub lozinca pretinsei dezoligarhizării, alianţa PSRM-ACUM încalcă propriile promisiuni şi, dimpotrivă, instituie control politic asupra celor mai importante instituţii ale statului. Este opinia invitaţilor de aseară a emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV. Analiştii politici consideră că cele mai grave acţiuni au fost numirile în Comisia Electorală Centrală a oamenilor afialiaţi partidelor de guvernare.

Experţii critică dur faptul că săptămâna trecută, Dumitru Pavel, fostul avocat al liderului PPDA, Andrei Năstase, precum şi consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi au devenit noii membri ai CEC prin votul majorităţii parlamentare PSRM-ACUM. Un alt membru a fost propus de PAS. Este vorba despre doctorul în drept Dorin Cimil, care deja a fost ales preşedinte al acestei instituţii.

"Sub lozinca dezoligarhizării, în această instituţie au fost promovați oamenii afiliați guvernării. Astfel, aceste persoane vor trebui să execute dorinţele politice celor care le-au numit în funcţii, adică vor lua decizii, convenabile blocului "ACUM".", a declarat Ruslan Şevcenco, doctor în istorie.

De asemenea, experţii consideră că, în goană după funcţii şi control politic, în cadrul alianţei PSRM-ACUM apar disensiuni. În opinia analiştilor, drept exemplu sunt criticele preşedintelui ţării, Igor Dodon, în adresa activităţii Guvernului Sandu.

"Astfel de comportament al lui Igor Dodon poate fi explicat prin faptul că, în interiorul PSRM, sunt foarte multe nemulţumiri, pentru că ei aşteptau că cei de la "ACUM" vor lua în calcul cerinţele socialiştilor, cel puţin, cele privind domeniul social. Acest lucru, însă, nu se întâmplă", a spus Ruslan Şevcenco, doctor în istori.

"Coaliţia de guvernare este o himeră politică. Sunt multe aspecte în care va fi foarte greu de găsit un compromis. În ţara noastră este imposibil să fie organizate alegeri locale fără a le politiza, în cadrul campaniei mai puţin se va vorbi despre problemele comunităţilor locale",a menționat Valentin Krîlov, analist politic.

Săptămâna trecută, în cadrul unei emsiuni de la un post privat de televiziune, şeful informal al socialiştilor Igor Dodon a declarat că este nemulţumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu însă, deocamdată, din spusele lui, va închide ochii la acest lucru.

Lasă un comentariu