Analiştii politici, despre întâlnire secretă între un grup de deputaţi democraţi şi socialişti, la Parlament

Embed:
Şedinţa secretă desfăşurată aseară la Parlament demonstrează că PDM şi PSRM sunt deschise pentru o colaborare. Este părerea mai multor analişti politici. Unii vorbesc chiar despre o coaliţie, în timp ce alţii sunt mai rezervaţi. Totuşi, ei apreciază pozitiv astfel de discuţii între reprezentanţii partidelor politice şi conducerea ţării.

"În sine, această întâlnire simbolizează o anumită apropiere pe care o remarcăm între socialişti şi democraţi. De obicei, în cadrul unor asemea şedinţe lărgite nu se discută chestiuni delicate cu privire la crearea unor alianţe, decât dacă aceste înţelegeri nu ar exista deja", a declarat Corneliu Ciurea, analist politic.

"Mi s-a creat impresia că ieri aceştia au găsit o înţelegere şi au viziuni asemănătoare. Cred că este normal să se organizeze astfel de şedinţe. Pe de o parte socialiştii, prim-ministrul, preşedintele, trebuie să comunice ce vor ei să facă, ce planuri au, care este programul, de cealaltă parte, Partidul Democrat trebuie să îşi exprime punctul de vedere, menţiunile, propunerile", a precizat Vitalie Andrievschi, analist politic.

Având în vedere că a fost o şedinţă cu uşile închise, analiştii politici pot doar să vină cu presupuneri legate de temele discutate. Cert este că o eventuală coaliţie i-ar prinde bine lui Igor Dodon, în plin an electoral, cred analiştii.

"Una dintre versiuni este că se intensifică dialogul politic între Partidul Democrat şi partidul Socialiştilor, iar aceasta înseamnă că putem să ne aşteptăm la formalizarea unei noi alianţe dintre aceste două partide. O altă versiune ar putea fi că Partidul Democrat încearcă să-şi activizeze dialogurile politice cu alte forţe politice. Este absolut evident că PDM încearcă să-şi consolideze poziţii", a subliniat Anatol Ţăranu, analist politic.

Prezenţa a doar 12 dintre cei 29 de membri ai fracţiunii PDM indică o polarizare a Partidului Democrat, sunt de părere analiştii politici.

"O parte din conducerea partidului sau din fruntașii partidului mizează mai degrabă pe un dialog cu Blocul ACUM. Avem prezentă o anumită disonanţă în abordarea problemelor cheie, a problemei alianțelor înspre care ar putea să se ducă Partidul Democrat", a declarat Anatol Ţăranu. 

"În PDM există astăzi cel puţin două curente de opinie, există curentul dominant care este simbolizat sau întruchipat de domnul Filip, care este unul mai pragmatic şi există un curent minoritar, probabil condus de Candu care, deşi criticat dur de către Blocul ACUM, caută să se menţină pe poziţii radical Pro Europene", a menţionat Corneliu Ciurea.

Alţi analişti sunt optimişti în privinţa integrităţii partidului democrat.

"Scopul nu a fost să adune toţi deputaţii din ambele fracţiuni şi acest lucru este corect, în acest caz ar fi fost un haos. Adică, dacă le-aţi încredinţat conducerea partidului, l-aţi ales preşedinte, vicepreşedinte, atunci se vor purta discuţii la acest nivel, dar nu va fi o şedinţă comună. Cineva nu a ştiut, nu cred că este o problemă şi de la socialişti cred că mulţi nu au ştiut", a punctat Vitalie Andrievschi.
loading...

Lasă un comentariu