Analiștii politici despre cum poate să se înțeleagă AIE cu PCRM

Embed:

Liderii Alianței pentru Integrare Europeană au chemat opoziția la dialog. La rândul său, comuniștii pun condiții și spun că vor discuta doar cu fiecare partid în parte. Pentru ca forțele politice de la guvernare să se înțeleagă, analistul politic Igor Boțan propune un plan de acțiuni.

Acesta este de părere că AIE poate proceda elegant. "Dacă PCRM este un jucător important și vrea să discute cu fiecare în parte, AIE trebuie să elaboreze o platformă comună și să meargă cu ea la întâlnirea cu opoziția. Lucrurile se pot rezolva ușor, dacă Alianța nu e efemeră, dacă va exista unitate în AIE", a explicat Boțan.

Redactorul-şef Arena FM, Vlad Ţurcanu susține că cerințele comuniștilor, nu fac decât să întârzie dialogul cu AIE. "Faptul că PCRM cere ceva nu înseamnă că asta se va întâmpla. Comuniștii acționează temeinic, ei inițiază subiecte care au priză la public", a argumentat Țurcanu.

Analiștii politici au vorbit și despre adresarea de ieri a președintelui interimar. Aceștia sunt de părere că Lupu riscă să nimerească într-o situație neplăcută în cazul în care cei vizați în invitația sa nu vor veni la întâlnire. "Riscurile sunt de două niveluri. Primul e atunci când la ședință se prezintă partidele din AIE și nu vine PCRM. Al doilea nivel o să fie în caz că vin doar cei din PD – o să fie mult mai grav", a adăugat analistul politic Oazu Nantoi. 

Igor Boțan a subliniat faptul că adresarea președintelui interimar a fost sinceră, însă nu a fost bine pregătită.

Pe de altă parte, Vlad Țurcanu spune că "ieșirea la rampă îl readuce pe Lupu în fața cetățenilor, în ipostaza în care era trei, patru ani în urmă: laconic și foarte concret".

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika, de la Publika TV.

Amintim că pe 27 septembrie, comuniștiii au anunțat că sunt gata să negocieze cu fiecare partid din Coaliție în parte, numai dacă aceştia acceptă trei condiţii. Aceștia cer stabilirea datei alegerii şefului statului, crearea unei Comisii care să iniţieze procedura de alegere a preşedintelui, dar și demiterea procurorului general, a directorului SIS, a ministrului Apărării și a ministrului Afacerilor Interne.

Menționăm că, după ce pe 26 septembrie, liderul PLDM, Vlad Filat, a invitat Partidul Comuniștilor la dialog. Ieri, 28 septembrie, președintele PD, Marian Lupu, a invitat partidele parlamentare la o masă rotundă. Lupu a popus ca discuțiile să aibă loc pe 30 septembrie, la 17.00 sau pe 1 octombrie, la ora 13.00.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu