Analiștii politici condamnă acțiunile PAS. Acesta încearcă să se justifice, după ce a blocat accesul presei la Congresul partidului

PAS s-a răzgândit şi schimbă macazul, din nou. Reprezentanții formațiunii încearcă să se justifice, după ce au blocat accesul presei incomode la Congresul partidului, fapt pentru care au şi fost criticaţi vehement de către organizaţiile de media. Purtătorul de cuvânt al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Cristina Bujor, susţine că s-a decis blocarea accesului televiziunii Prime la eveniment pentru că partidul Maiei Sandu este supărat pe un alt post de televiziune. Această explicaţie, greu de înţeles, a fost oferită pentru portalul Media-Azi, fiind deja al treilea motiv invocat de către reprezentanţii PAS cu privire la incidentul de duminică.

Comentatorii politici și experții în comunicare taxează dur acţiunile  Partidului Acțiune și Solidaritate în raport cu Prime TV, dar şi cu alte instituţii de presă. Aceștia spun că o formaţiune care se vrea europeană și democratică acționează, de fapt, ca un partid totalitar. Mai mult, politologul Anatol Ţăranu consideră că formaţiunea condusă de Maia Sandu trebuie să-şi ceară public scuze de la televiziunea Prime.


"PAS a gafat în acest caz și unica ieșire din această situație onorabilă pentru PAS ar fi să-și aducă scuze televiziunii chiar dacă nu are o mare simpatie pentru această televiziune. Un partid autentic democratic nu procedează în așa fel.", a spus Anatol Țăranu, analist politic.

"Atunci când se încearcă să se îngrădească accesul cuiva nu este în favoarea acestui partid și denotă faptul că are unele frustrări sau dorește să pedepsească un post de televiziune. Dacă un partid pretinde că va deveni unul de guvernare sau va deveni unul cu accedere în parlament, aceasta trebuie întotdeauna să ofere posibilitate presei ca să-și realizeze activitățile sale.", a declarat analistul politic Victor Juc.

"Nu este corect să te ascunzi de instituțiile de presă. Acest lucru înseamnă că faceți ceva ce nu trebuie sau vă temeți că nu veți fi prezentat așa cum doriți. În acest caz, haideți fiecare să chemăm doar posturile comode nouă, dar unde vom ajunge? Vom ajunge acolo de unde venim, în trecutul totalitar.", a zis Andrei Andrievski.

Faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, se îndreaptă într-o direcție greșită, o spun mai mulți experți. Potrivit lor, dacă formațiunea vrea să localizeze acest incident și să minimalizeze impactul negativ al acestuia, trebuie să-și schimbe abordarea față de instituțiile de presă.

"Partidul Maiei Sandu creează impresia că sunt afectate de sechelele sovietice, că au ticuri antidemocratice, că înclină să împartă presa într-o presă care nu deranjează și mass-media care este pe placul politicienilor.", a spus Petru Bogatu, analist politic.

În acest caz, Maia Sandu a gafat și din punct de vedere al imaginii, spune specialistul în comunicare Ludmila Andronic. Expertul consideră că PAS, prin acțiunile sale, a privat o bună parte dintre telespectatorii postului PRIME de posibilitatea de a se informa.

"Eu presupun că de fapt este vorba de lipsa unei strategii de relații publice. Dacă au considerat că electoratul lor nu este tocmai acoperit de televiziunea dumneavoastră era o șansă să ajungă la ei cu mesajul pe care îl au, cu elemente din programul partidului, cu anumite declarații pe care ar fi putut să le facă. Deci în opinia mea este o greșeală de comunicare și una regretabilă.", a declarat Ludmila Andronic.

Amintim că duminică Partidul Acţiune şi Solidaritate a restricționat accesul Prime TV la cel de-al doilea Congres al formațiunii, chiar dacă anterior a invitat jurnaliştii Prime la acest eveniment. Secretarul general al PAS, Igor Grosu, a blocat fizic accesul jurnaliştilor Prime TV în sediul Teatrului Satiricus, unde a avut loc congresul.

Iniţial, Maia Sandu a motivat că echipa de filmare nu ar fi expediat la timp solicitarea de acreditare, iar ulterior a spus că Prime nu ar fi o instituţie de presă. Reprezentanţii PAS s-au răzgândit repetat şi au dat de înţeles că sunt supăraţi pe alt post TV, dar s-au răzbunat pe Prime. După ce au fost contactaţi de postul nostru de televiziune pentru a comenta incidentul, reprezentanţii Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociaţiei Presei Independente şi Centrului „Acces-Info” au emis o declaraţie publică în care condamnă atitudinea reprezentanţilor PAS faţă de echipa Prime TV.

Semnatarii declaraţiei au făcut apel către formaţiunile politice să manifeste mai multă deschidere în relaţiile cu reprezentanţii mass-media. Totodată, experţii media au îndemnat jurnaliştii să respecte Codul Deontologic şi să nu admită derapaje în abordarea subiectelor politice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu