Analiştii americani despre relațiile tensionate dintre Statele Unite și Iran: Consecințele ar putea fi imprevizibile

Embed:

Relațiile dintre Statele Unite și Iran vor rămâne tensionate în perioada următoare, iar consecințele ar putea fi imprevizibile. Este opinia mai multor analiști americani cu care a discutat la Washigton corespondentul special Publika TV Oxana Bodnar. În același timp, analiștii susțin că ambele state nu sunt interesate în escaladarea conflictului și vor fi nevoiți să înceapă negocieri pentru ameliorarea situației.

Analistul american Gene Burd, avocat specializat în drept internaţional, susține că probabilitatea unor atacuri teroriste nu poate fi exclusă, iar autoritățile americane trebuie să fie vigilente.

"Probabilitatea producerii unor atacuri teroriste există permanent. Din 11 septembrie 2001 Statele Unite au înțeles că acest lucru este posibil. Nu cred că acestea vor fi deschise, ei nu vor face acest lucru, pentru că înțeleg că răspunsul va fi unul disproporţional, iar consecințele pentru Iran vor fi foarte grave", a comunicat avocatul în drept internațional, Gene Burd.

Totuși expertul se arată optimist și susține că sunt șanse de compromis.

"Răspunsul Statelor Unite ale Americii la ultimele activități ale Iranului au fost foarte limitat și foarte bine punctat. Există optimism că părțile vor fi capabile să discute. Sigur, asta nu va fi un dialog deschis, pentru că fiecare dintre părți au interesele lor și trebuie să fie respectate atât în cazul Iranului, cât și în cazul SUA", a spus Gene Burd.

Iar expertul în domeniul securității și afacerilor externe William Hill a declarat pentru Publika TV că, în opinia lui, autoritățile celor două state sunt gata să facă un pas înapoi, dar doar pentru o anumită perioadă.

"Va continua o perioadă de tensiuni și anumite acțiuni mici de ostilitate. Se pare că ambele părți, Washington și Teheran, vor face un pas înapoi. Va fi o perioadă de examinare, de relații proaste și incertitudine. Se cunoaște că administrația Trump se pregătește pentru introducerea sancțiunilor", a spus expertul în domeniul securității și afacerilor externe, William Hill. 

Pe de altă parte, expertul american în apărare și politică externă Michael O’Hanlon susține că în perspectivă mai îndepărtată tensiunele dintre SUA și Iran s-ar putea agrava.

"Nu cred că putem vorbi despre un război care va începe în câteva zile, dar cred că acest lucru este posibil în câteva luni sau ani, pentru că dacă presiunile economice asupra Iranului se vor amplifica, Iranul ar putea crește potențialul său nuclear", a menţionat expertul în apărare și politică externă, Michael O'hanlon.

Vineri, Statele Unite au anunţat noi sancţiuni împotriva unor oficiali şi companii de la Teheran. În total, sunt vizați opt demnitari iranieni, printre ei fiind şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională, Ali Shamkhani.

loading...

Lasă un comentariu