Analiști politici: Refuzul blocului ACUM, un pas spre anticipate. Alegerile anticipate presupun cheltuieli enorme

Embed:

Refuzul blocului "ACUM" de a merge la orice dialog cu partidele care au intrat în Parlament demonstrează că PAS şi PPDA îşi doresc alegeri anticipate. Prin urmare, cele două formaţiuni vor fi direct responsabile de cheltuieli enorme pentru un nou scrutin, de altfel inutil, deoarece acesta nu va schimba esenţial repartizarea mandatelor în legislativ. De această părere sunt mai mulţi analişti. 

Comentatorii politici consideră că deşi există mai multe scenarii privind crearea unei majorităţi parlamentare, alegerile parlamentare anticipate devin o opţiune destul de probabilă.

"Pentru un astfel de experiment vor fi necesare cheltuieli de aproximativ 100 de milioane de lei. Dacă blocul "ACUM" are asemenea bani, trebuie să achite acest scrutin. În acest caz, nu va fi atât de grav, am vrea că această sumă să fie destinată majorării pensiilor, alocaţiilor pentru mame cu mulţi copii", a declarat Vitali Andrievschi, analist politic.

"Dacă anticipatele se vor declanşa în condiţiile politice actuale, eu nu văd cum rezultatul acestor alegeri anticipate ar putea să schimbe serios coraportul de forţă. Este absolut evident intensitatea cursului european va fi diminuată. Asta înseamnă că va creşte ponderea factorului estic în politica moldovenească", a zis Anatol Ţăranu, analist politic.

Totodată, analiştii politici consideră că PAS, PPDA, dar şi PSRM vor fi taxate dur de alegători în cazul alegerilor anticipate.

"Chiar şi dacă Blocul "ACUM" ar dori alegeri anticipate, celelalte partide mari nu doresc şi ele vor face tot posibilul ca acest Parlament să funcţioneze un mandat întreg de patru ani de zile. Ar pierde foarte mult Blocul "ACUM", dar mai ales socialiştii şi ar câştiga democraţii", a spus Roman Mihăeș, analist politic.

La rândul său, fostul vicepremier din Guvernul Sturza, Alexandr Muravschi, a scris pe pagina sa de Facebook despre faptul că blocul "ACUM" se evidențiază prin demagogie şi nu este în stare să ascundă incapacitatea de a naște idei productive. El mai speră că astfel de persoane nu vor ajunge la putere.

"Dacă acest lucru se va întâmpla, tot ce a fost până acum o să ne pară floare la ureche", a mai menţionat Muravschi.

Anterior, şi editorialistul Nicolae Negru a scris că alegerile anticipate nu sunt o soluţie pentru ţara noastră. El a mai precizat că un asemenea scrutin va prejudicia serios imaginea formațiunilor care îl vor provoca.

Rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie au fost confirmate în 9 martie. În noul legislativ, PSRM are cel mai mare număr de mandate, 35 la număr. Formaţiunea este urmată de PDM, cu 30 de mandate. Blocul PAS-PPDA va avea 26 de locuri în viitorul Parlament, iar Partidul "Şor" - şapte. Trei fotolii din legislativ vor fi ocupate de parlamentari independenți. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu