Analişti politici: Blocul ACUM nu va putea funcţiona în CMC fără o alianţă cu PSRM

Actula guvernare, sau actualul Guvern nu va putea funcţiona în continuare fără o alianţă dintre socialişti şi cei de la ACUM, în teritoriu şi mai ales în Chişinău. Declaraţia a fost făcută de jurnalistul Ştefan Secăreanu, în cadrul emisiunii Publika Report.

"Eu nu cred în ce spune Andrei Năstase, declaraţiile lui nu reflectă în tocmai situaţia din teritorii şi din ceea ce e scris s-au nu e scris în inţelegerile pe care le-au avut  ei. În opinia mea, actula guvernare, sau actualul guvern nu va putea funcţiona în continuare fără o alianţă dintre socialişti şi cei de la ACUM în teritoriu şi mai ales în Chişnău. Asta se va constitui de fapt într-o condiţie pentru menţinerea acestei puteri. Eu cred că această condiţie deja a fost pusă şi înţelegerea există. Nu cred în ce spune Andrei Năstase. Posibil să fie şantaj în interiorul coaliţiei. Posibil să mimeze un şantaj. Ei se află în campanie electorală, este turul doi. Ei trebuie să joace după un anumit scenariu. L-aş fi crezut pe Năstase, dacă ei nu ar fi semnat un nou acord de Guvernare cu Dodon, cu socialiştii, însă, în situaţia în care tu la nivel central te afli într-un concubinaj, într-o cârdăşie politică, cum poţi tu să spui că eşti tare şi vrei să guvernezi în chip democratic Chişinăul", a menţionat Ştefan Secăreanu.

Şi analistul Corneliu Ciurea este de părere că e prestibilită o coaliţie PSRM-ACUM şi că declaraţiile lui Năstase sunt manipulatorii.

"Devine clar că moţiunea va pica, pentru că socialiştii au propus formarea unor coaliţii în teritoriu. Cei care eventual ar fi vrut să suţină această moţiune preferă să continuie colaborarea cu Blocul ACUM. Este adevărat că aceste declaraţii a lui Năstase sunt manipulatorii. Sunt multe şanse, ca după ce se va încheia lupta să revină la acordul pe care l-au semnat. Dacă ne referim la coaliţii locale, atunci politica se face un pic altfel decât la nivel naţional. Cred că nu se vor păstra în multe localităţi aceste alianţe care sunt la nivel naţional, pentru că liderii locali ar putea spune tranşant că nu vor să facă ceea ce le spun", a conchis Ciurea.

PUBLIKA.MD aminteşte, ieri, atât candidatul socialist la şefia Capitalei, Ion Ceban, cât şi preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, au propus blocului ACUM să coalizeze şi la nivel local. 

Andrei Năstase declară că nu vrea ca socialiştii să domine şi Consiliul Municipal Chişinău, de aceea respinge o coaliţie cu PSRM.

Liderul PAS, Maia Sandu, încă nu a comentat acest subiect. Nici purtătorul de cuvânt al preşedintelui Igor Dodon, Carmena Lupei, nu a răspuns la telefon. 

În luna februarie curent, înaintea alegerilor parlamentare, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr" şi-au asumat public angajamentul de a nu participa la crearea unei coaliții formale sau informale cu Partidul Socialiștilor, în Parlament.

În scurt timp, angajamentul a fost încălcat, iar blocul "ACUM" şi PSRM au format o majoritate parlamentară. Mai mult, la patru luni de la crearea acesteia, cele două componente au partajat mai multe funcţii importante în stat, iar recent au semnat un nou acord de colaborare.

Lasă un comentariu