Analişti: Moscova şi Preşedinţia Moldovei poartă întreaga răspundere pentru situaţia creată în jurul celor doi piloţi moldoveni

Embed:

Moscova şi Preşedinţia Moldovei poartă întreaga răspundere pentru situaţia creată în jurul celor doi piloţi moldoveni, foşti ostatici în Afganistan. Mai mult, Ministerul de Externe de la Chișinău ar trebui să solicite intervenția partenerilor internaționali în acest caz. Este opinia mai multor analişti, care s-au expus pe marginea situaţiei celor doi piloţi care s-au aflat în prizonierat în Afganistan, mai bine de trei ani.

"Răspunderea politică şi omenească pentru această acţiune sigur că o poartă şi Moscova, şi preşedinţia Republicii Moldova. Este o infracţiune cu totul ieşită din comun, iar gestul Ministerului de Externe al Republicii Moldova este absolut firesc în aceste condiţii", a menţionat Petru Bogatu,  analist politic.

Analiştii susţin că în conformitate cu practica diplomatică internaţională Rusia ar trebui să vină cu un răspuns prompt în această situație, dar nu exclud că explicațiile s-ar putea lăsa așteptate.

"Mie mi se pare că unica posibilitate pentru noi este să apelăm factorul internaţional în acest subiect pentru a crea un fel de presiune asupra Federaţiei Ruse, ca ei să ia în considerare interesele noastre", a precizat Anatol Ţăranu, analist politic.

"Cred că acest plan sau operaţiune specială concepută de anumite persoane din Kremlin şi preşedintele Dodon cu privire la transmiterea cetăţenilor noştri în Republica Moldova va fi dus până la capăt chiar dacă acest plan încalcă principiile suveranităţii statului. Dar este important ca autorităţile noastre să semnaleze aceste nereguli şi să emită în continuare aceste pretenţii, aceste formulări de obiecţii", a subliniat Cornel Ciurea, analist politic.

Vă amintim că Moldova aşteaptă explicaţii din partea Rusiei în legătură cu situaţia piloţilor moldoveni, eliberaţi din captivitate din Afganistan, dar ţinuţi ostatici electorali la Moscova. O notă de protest în acest sens a fost înmânată ieri ambasadorului rus Oleg Vasneţov, care a fost convocat la Ministerul de Externe.

Reprezentanţii instituţiei califică lipsa de colaborare drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale. Potrivit oficialilor noştri, situaţia riscă să devină una dramatică şi ar putea fi folosită în scopuri politice de diferite persoane.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu