Analişti, despre modul în care deputaţii ACUM îşi promovează activitatea în Legislativ: Praf în ochi şi bluf

Embed:

Praf în ochi, bluf şi simularea activităţii de parlamentar. Astfel comentează analiştii politici modul în care deputaţii Blocului "ACUM" îşi promovează activitatea în Legislativ. Asta pentru că Parlamentul este total nefuncţional, deoarece nu a fost aleasă nici conducerea instituţiei, nici Biroul Permanent şi nici comisiile parlamentare nu au fost formate. În plus, nu există o majoritate care să voteze vreo iniţiativă.

Deputaţii Blocului politic "ACUM" se laudă, însă, că au înregistrat 13 iniţiative legislative şi au făcut 70 adresări şi interpelări, dar care pot fi examinate şi, eventual, votate doar pe Facebook. Analiştii politici susţin că aleşii binomului "ACUM" aruncă praf în ochi tuturor, pentru că nicio iniţiativă legislativă nu poate fi examinată înainte să fie funcţionale structurile Parlamentului. Mai mult, ei consideră că deputaţii din acest bloc imită activitatea parlamentară şi prin asta se eschivează de la responsabilitate.

"Toate aceste proiecte de legi sunt un fel de praf, aruncat în ochii alegătorilor şi a colegilor din Parlament. Blocul "ACUM" se încăpâţinează să răspundă la principala întrebare politică, care se pune astăzi partidelor parlamentare: care va fi coaliţia majoritară", a menţionat Cornel Ciurea, analist politic.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de alţi experţi politici.

"Este o imitare a activităţii. Cu acelaşi succes ei ar putea spune că au 16 sau 100 de proiecte. Parlamentul încă nu există, iar cel mai important lucru, în prezent, este de a crea un parlament funcţional şi a vota un guvern. Ei fac gălăgie, dar în realitate nu există nicio activitate", a declarat Vitalii Andrievsschii, politolog.

Printre iniţiativele blocului "ACUM" se numără demiterea conducerii mai multor instituții din ţară, cum ar fi Centrul Național Anticorupție, Curtea Supremă de Justiţie, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, a Comisiei Electorale Centrale, a Consiliului Audiovizualului, a Băncii Naționale, dar şi anularea sistemului mixt de vot. Potrivit experților, aceste inițiative ar putea fi considerate neconstituționale.

Mai exact, deputaţii blocului "ACUM" solicită revenirea la sistemul proporţional şi ulterior organizarea alegerilor anticipate în baza acestuia. Vinerea trecută, magistraţii Curţii Constituţionale au hotărât însă că în cazul în care vor fi alegeri anticipate, acestea pot fi organizate doar în baza actualului sistem de vot, adică cel mixt. Totodată, Înalta Curte a decis că sistemul electoral poate fi modificat cu cel puţin un an înainte de scrutinul parlamentar ordinar. Iar în privinţa BNM, amintim că Fondul Monetar Internațional a atenționat conducerea acesteia că trebuie să-și păstreze autonomia și să nu fie implicată în jocuri politice.

Negocierile dintre reprezentanții PAS, PPDA şi PSRM sunt în impas. Partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase resping condiţiile PSRM privind crearea unei majorităţi parlamentare, care să formeze un nou Guvern cu funcţii depline, dar şi crearea unei alianţe de guvernare. La rândul său, socialiştii exclud posibilitatea formării unui guvern minoritar şi au înaintat condiţii mai dure blocului "ACUM". Pe lângă funcţia de preşedinte al Parlamentului şi conducerea ministerelor Afacerilor Externe şi Apărării, socialiştii râvnesc fotoliul ministrului de Interne şi cel al vicepremierului pentru Reintegrare.

Înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, candidaţii blocului electoral "ACUM" au semnat, public, un angajament prin care şi-au asumat că nu vor participa la crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM, PDM şi Partidul "Şor".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu