ANALIST ROMÂN: Maia Sandu a muşcat din mărul otrăvit al Moscovei

Blocul ACUM a intrat într-o combinație în care nu trebuia să intre, fiind preferabil să stea deoparte în perioada următoare. Totuşi, Maia Sandu s-a grăbit și a făcut o imensă greșeală acceptând cadoul otrăvit al Moscovei. De această părere este analistul român Valentina Naumescu.

"Rusia a reușit până la urmă să speculeze în favoarea ei o temă reală din politica Republicii Moldova, oligarhizarea și corupția guvernării și administrației, convingând SUA și UE dar, iată, chiar și pe liderii ne-experimentați ai Blocului ACUM, să renunțe la principiul strategic pro-occidental consacrat în ultimii 10 ani, care asigura cum-necum majorități parlamentare pro-europene și ținea forțele pro-ruse departe de guvernare, pentru a accepta un așa-zis joc „pragmatic”, un pretins program de „dezoligarhizare” și, ca perspectivă nu foarte îndepărtată, acceptarea planului rusesc de federalizare a statului moldovean, cel pe care până și Voronin îl respinsese, adică un nou pas spre dezintegrarea statală și căderea sub controlul politic definitiv al Moscovei. Dar ca Moscova să ajungă să conducă Republica Moldova prin mâna Maiei Sandu, astea da triumf tactic al Kremlinului şi maximă umilinţă pentru cetăţenii moldoveni.", scrie Naumescu. 

Analistul român numeşte alianţa Kozak-ACUM-PSRM drept una monstruoasă:

"Punctul meu de vedere este că Maia Sandu și Blocul ACUM, depozitarii speranței de schimbare în bine a Republicii Moldova, s-au grăbit și au făcut o imensă greșeală acceptând cadoul otrăvit al Moscovei, respectiv formarea monstruoasei coaliții cu Partidul Socialiștilor"

Autorul analizei mai spune că de acum încolo Maia Sandu va trebuie să aprobe orice acţiune cu Moscova.

"Preţul plătit va fi prea mare. Este ca şi cum ai deschide larg poarta unei bande de duşmani de o viaţă, de care ştii că te despart valori şi principii ireconciliabile, despre care ştii că sunt teleghidaţi şi finanţaţi de centrul de putere care a făcut cel mai mult rău în istorie românilor moldoveni, care sunt şi duşmanii înverşunaţi ai fraţilor şi prietenilor tăi, invitându-i înăuntru pentru a te scăpa de un vecin din curte care a devenit insuportabil. Bun, în prima fază te vor ajuta şi îl vor snopi în bătaie pe respectivul, dar apoi se vor ocupa de tine şi, la strigătele tale de ajutor, nu va mai veni nimeni, pentru că tu le-ai deschis şi i-ai poftit înăuntru. De exemplu, Zinaida Greceanîi, cea votată de ACUM pentru a deveni speaker al Parlamentului, este ultimul premier (2008-2009) al regimului comunist al lui Voronin. Pentru asta au luptat în stradă tinerii la Chişinău, în aprilie 2009?", mai scrie Naumescu.