Analist român: Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea lui Petrișor Gabriel Peiu, consilier al foștilor premieri români Radu Vasile și Adrian Năstase, în prezent coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre.

În cadrul unui editorial pe portalul de știri românesc Ziare.com, Peiu vorbește despre faptul că, încă o dată, principalul susținător al Chișinăului, Bucureștiul, a fost ignorat de marile puteri când s-a hotărât soarta Republicii Moldova. Potrivit lui, Germania și alți lideri europeni au cedat Rusiei țara noastră în schimbul unor relații economice mai avansate și, mai ales, în schimbul gazului rusesc. Înțelegerea cu Moscova s-a făcut și la Chișinău, consideră Petrișor Gabriel Peiu. Analistul a desenat o paralelă între desenul animat rusesc ”Mașa și ursul” și alianța făcută de blocul ACUM cu PSRM, care reprezintă interesele Moscovei.

Potrivit lui, regizorii de la Kremlin au lansat cu succes varianta ”Maia și rusul”, în care hiper-activa Maia Sandu, liderul opoziției pro-europene de la Chișinău, este îndrumată de către rusul Dmitri Kozak, vicepremierul lui Medvedev, numele căruia se traduce ca urs.

Astfel, proaspătul premier moldovean a ignorat total prietenii și susținătorii pe care îi are la București și a preferat să riște să repete soarta lui Iurie Roșca, decât să își conserve capitalul de încredere, conchide Petrișor Gabriel Peiu.

Lasă un comentariu