Analist politic: Moldova a avut un acord cu Rusia privind distrugerea muniţiilor din regiunea transnistreană încă în anul 1997

Embed:

Republica Moldova a avut deja un acord cu Federaţia Rusă privind distrugerea muniţiilor de la depozitele din regiunea transnistreană încă în anul 1997, însă Moscova nu l-a respectat. Acum, autorităţile ruse încearcă să prezinte iniţiativa ca fiind una nouă. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika de aseară, de analistul politic Anatol Ţăranu care în acea perioadă îndeplinea funcţia de consilier prezidenţial.

"Am avut un acord interguvernamental cu privire la distrugerea armamentului, muniţiilor de la Colbasna. El a fost aşa semi-secret, chiar dacă nu secret acest acord. Dar el niciodată nu a fost aplicat. Fiindcă ruşii nu vedeau interesul, care sunt dividentele politice, atunci nu existau. Acum, ei iarăşi vin cu aceeaşi ofertă, noi suntem gata să distrugem", a precizat Anatol Ţăranu.

"De ce a venit Şoigu cu acest mesaj? E clar că în spatele acestei oferte, acestei mâini întinse se află probabil un interes mult mai mare, ceva ce îşi doreşte Federaţia Rusă şi este dispusă ca în schimbul la ceva mare să ofere să ofere această mică părticică", a precizat Octavian Bratosin, jurnalist.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în cadrul vizitei pe care a avut-o în Moldova, că Rusia propune demararea procesului de distrugere a muniţiilor de la depozitele din regiunea transnistreană. Ulterior, Igor Dodon a anunţat că această temă va fi discutată în cadrul discuţiilor în formatul 5+2. La scurt timp, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a reacţionat şi a menţionat că problemele legate de distrugerea muniţiilor ruseşti vizează doar regiunea trasnistreană şi Federaţia Rusă. "Cum vom decide noi, aşa va fi", a spus Krasnoselski pentru presa din regiune.

Pe de altă parte, John Bolton, consilierul pentru probleme de securitate al președintelui american Donald Trump, a declarat, recent, la Chişinău, că SUA pot oferi asistenţă tehnică necesară pentru distrugerea armamentului sovietic.

După vizita lui Bolton în Moldova, o delegaţie condusă de premierul Maia Sandu trebuia să plece în Stelele Unite, în perioada 31 august - 4 septembrie, dar vizita a fost amânată. Motivul invocat ar fi fost agenda încărcată a secretarului american de stat, Mike Pompeo. Invitaţii emisiunii Fabrika sunt însă de altă părere.

"Imediat după venirea domnului Bolton întâlnirea ceea s-a amânat. Probabil premierul Maia Sandu a dezamăgit în acţiunile întreprinse, în ultima perioadă, în relaţia cu Statele Unite. Amânarea acesteia arată faptul că Washington-ul priveşte cu neîncredere dovezile de orientare vestică ale Guvernului de aici", a punctat Octavian Bratosin.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a ales să meargă la Bruxelles. Oficialul s-a aflat în capitala Belgiei luni şi marţi şi a avut discuţii cu lideri europeni despre cooperarea transatlantică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu