Analist american: Moldova este amenințată de ingerințele agresive ale Rusiei

Embed:

Statele Unite trebuie să susțină mai mult Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a putea contracara ingerinţele Rusiei în aceste trei state. Opinia îi aparține analistului american din domeniul securității Gregory Keeley și a fost publicată de portalul dailycaller.com.

Expertul consideră că este în interesul militar și economic al SUA să ajute fostele state sovietice, care vor să iasă de sub talpa Moscovei. Analistul american enumeră problemele cu care se confruntă țara noastră din cauza politicii expansioniste a Moscovei.

Potrivit lui, armata rusă care staţionează în stânga Nistrului este, de facto, ocupantă, iar Kremlinul folosește regimul separatist de la Tiraspol pentru a destabiliza regiunea și a împiedica fostele țări sovietice să avanseze spre Vest.

Totodată, Keeley povestește despre pârghiile folosite de Rusia pentru a controla situația politică din țara noastră.

Moscova dezinformează și face propagandă prin intermediul unor ONG-uri, controlează o bună parte din mass-media moldovenească, manipulează societatea civilă și susține așa-zisa opoziție proeuropeană.

În încercarea de a combate dezinformarea rusească, Keeley aduce drept exemplu interdicția legală de a difuza programelor informative, analitice şi militare de la posturile TV rusești.

Analistul trece în revistă și realizările guvernării actuale care, potrivit lui, a reușit să obțină rezultate notabile în combaterea corupției, simplificarea reglementărilor de business și stabilizarea sistemului bancar pentru a pune capăt spălătoriei rusești.

Pentru prima dată în istoria Moldovei, zeci de magistrați au fost cercetaţi pentru acte de corupţie.

Expertul constată că aceste eforturi ale guvernării au fost observate de Occident. Astfel, FMI a aprobat pentru Moldova un credit de 179 de milioane de dolari pentru o perioadă de trei ani, ca să susțină reformele economice și financiare.

Moldova este acum parte Parteneriatului Estic al UE, un program creat pentru a facilita integrarea politică și economică a noilor democrații din Europa de Est.

Într-un final, analistul american face concluzia că Statele Unite nu trebuie să admită reinstaurarea Blocului Sovietic, iar pentru acest lucru, Washingtonul trebuie să treacă la acțiune și să susțină Moldova și celelalte țări care au obiectivul integrării europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu