An nefast pentru apicultori: Recolta de miere a fost compromisă

Embed:

An nefast pentru apicultori. Temperaturile scăzute din lunile mai şi iunie, care nu au lăsat florile de tei şi salcâm să secreteze mult nectar, au compromis recolta de miere. Producţia este cu aproape 40 la sută mai mică decât anul trecut, motiv pentru care preţul acesteia va creşte cu până la zece lei pentru un kilogram. 

Pentru Valentina Cebotari gustul mierii din acest an va fi unul amar. Cele aproape 150 de familii de albine nu au strâns suficient nectar. Din acest motiv, apicultoarea a înregistrat venituri modeste.

"Motivul acestei scăderi a fost secetă din anul trecut, şi, de sigur, condiţiile climaterice, pe care le-am avut anul acesta în perioada înfloririi salcâmului. Astfel, secreţia la salcâm a fost redusă. Dacă în unii ani, buni, favorabili, noi recoltam de la salcâm în jur de 20 de kilograme de miere, anul acesta am avut sub zece kilograme", a spus Valentina Cebotari, apicultor.

În aceste condiţii, apicultorii sunt nevoiţi să hrănească albinele în timpul iernii cu rezervele de miere din anii precedenţi.

"Anul acesta pentru preţurile la achiziţii angro de la apicultori s-a ridicat în jur de 30% chiar şi mai mult. Nu atât se va simţi preţul pe piaţa internă, probabil că va creşte undeva la vreo 10 lei", a explicat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc.

Pe unii oameni îi nemulţumeşte creşterea preţului mierii:

"Miere mai scumpă  nu este prea bine pentru mine deoarece eu iubesc mierea. Mănânc când am gripă".

"Cred că nu ne afectează atât de mult pentru că nu este produsul de prima necesitate".

"Deja mierea este un produs de lux pentru noi".

Un kilogram de miere costă aproximativ 100 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu